Van akiről nincs még hír

Szabadon engedték a vöröskereszt néhány elrabolt munkatársát Szíriában

A vöröskereszt és a vörös félhold Szíriában elrabolt munkatársai közül négyet szabadon engedtek, azonban három emberről továbbra sincsenek értesülések.

2013.10.14 17:55MTI

A humanitárius szervezetek tagjait Idlíb tartományban, Szíria északkeleti részén vasárnap rabolták el, ahol több száz fegyveres csoport tevékenykedik. A négy személy szabadon engedéséről az ICRC nem közölt részleteket.

A vöröskereszt hat munkatársát és a vörös félhold egy helyi önkéntes segítőjét ismeretlen fegyveresek fogták el egy nappal korábban, amikor négynapos missziójukról visszatérve Damaszkusz irányába tartottak.

A szíriai ellenzék az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető Iraki és Levantei Iszlám Államot (ISIS), míg a szíriai kormányzat a felkelőket vádolta az akcióval. Az idei évben jelentősen megnőtt a civil lakosság, a segélyszervezetek munkatársai és az újságírók elleni atrocitások száma Szíriában.

"Az utóbbi hónapokban, különösen augusztusban, sokkal rosszabbra fordult a biztonsági helyzet Szíriában, és jelentősen megnőtt a szélsőséges csoportok, különösen a közvetlenül az al-Kaidához kötődő fegyveres alakulatok befolyása" - közölte Jitka Kovrankova, egy Aleppóban dolgozó segélyszervezet munkatársa.

A humanitárius szervezetek tagjai a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a damaszkuszi kormányzat szintén megnehezíti munkájukat, mivel elutasítja a vízumkérelmeket, és akadályozza, hogy a humanitárius szállítmányok elérjék a segítségre szorulókat.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) munkatársai hozzátették, hogy ennek ellenére folytatják munkájukat Szíriában. Az elmúlt 24 órában több mint kétezer nőt, gyermeket és idős embert telepítettek ki a Damaszkusz környékén található Muadamíje településről.

Az ENSZ adatai szerint a két és fél éve tartó polgárháború következtében összesen már több mint 110 ezren vesztették életüket, kétmillió szíriai menekült külföldre, azonban nem csak az országon kívül sok az otthonát vesztett szíriai: az országon belül 4,25 millió embernek kellett elhagynia lakhelyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.