Mákvirág

Afganisztán drogállammá válhat, ha nem kap elég segélyt

Afganisztánt teljesen eluralhatja a kábítószer-termelés, ha az ország nem kap elég nemzetközi segítséget ahhoz, hogy vidéki lakossága meg tudjon élni törvényes tevékenységből.

2013.10.10 13:55MTI

Jurij Fedotov, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának vezetője. Hivatala még e hónapban közzéteszi legfrissebb tanulmányát az afgán droghelyzetről, kimutatva, hogy tavalyhoz képest már az idén is nőtt a kábítószer-termelés az országban. Fedotov a Reuters brit hírügynökségnek kifejtette, hogy az afganisztáni drogproblémát tragikusan tovább súlyosbíthatja a NATO-erők jövő évre várható kivonása az ázsiai országból. A külföldi katonaság jelenlétének köszönhető a beruházások mintegy harmada és sok munkahely Afganisztánban. A kivonás után a gazdasági űrt nagy valószínűséggel a kábítószer-termelés tölti majd ki - így Fedotov.

Afganisztán a világ legnagyobb máktermesztője és ópiumtermelője - ebből készül a heroin. Utóbbi eladásából fedezik az afgán kormány ellen harcoló tálib erők a költségeiket.

Fedotov rámutatott, hogy ha a külföldi csapatok távoznak légierejükkel és pénzükkel együtt, az afgán kormánynak az eddiginél jóval nagyobb segítségre lesz szüksége a máktermesztés visszaszorításában. A kábítószer-termelés felfutása nem csupán a politikai helyzetet teszi még ingatagabbá a tálibok bevételeinek valószínűsíthető növekedése révén, hanem az afgán lakosság egészségét is súlyosan veszélyezteti, pedig a helyzet így is tragikus: Afganisztánban a legnagyobb a világon kábítószerfüggők aránya.

Már csaknem 12 éve vannak az országban külföldi haderők az Egyesült Államok vezetésével, de kiterjedt vidékeken még mindig a tálibok az urak, az afgán katonaságnak pedig nagyon nagy szüksége van a külföldi erők légi támogatására különösen az eldugott, kietlen részeken. A NATO azt tervezi, hogy kiképző és tanácsadó központot hagy Afganisztánban 2014-et követően, de hogy ez mekkora embertömeget jelent, arról vonakodnak adatokkal szolgálni az Egyesült Államok és szövetségesei - mondta Fedotov. Hozzátette, hogy Afganisztánban megvan ugyan a politikai akarat a kábítószergond megoldására, ám döntő eredményt mindezidáig nem sikerült elérni. Az afgán parasztságnak jobb infrastruktúrára és új piacokra lenne szüksége, hogy törvényes terményeket termesszen. Ahhoz, hogy az országban számottevően visszaszoruljon a drogtermelés, több agrár és ipari munkahelyre lenne szükség - mondta az ENSZ-tisztségviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.