Leváltott tábornokok

Nem óvtak eléggé egy afganisztáni támaszpontot

Az amerikai tengerészgyalogság parancsnoka leváltott két tábornokot, amiért nem tette meg a szükséges óvintézkedéseket egy jelentős támaszpont megvédésére Dél-Afganisztánban.

2013.10.01 08:24MTI

A Hilmend tartományban található Camp Bastion légi támaszpontot a tálib szélsőségesek támadták meg tavaly. A rajtaütésben két amerikai tengerészgyalogos meghalt, nyolc megsebesült. Emellett a tálib lázadók több millió dolláros kárt okoztak azzal, hogy megsemmisítették a haditengerészet hat AV-8B Harrier típusú vadászgépét. A tálibok aknavetőkkel és rakétagránátokkal hajtották végre a támadást, és kézifegyvereket is használtak. A támadás idején a támaszponton teljesített szolgálatot Harry herceg, a brit trónörökös kisebbik fia is, de nem esett bántódása.

A négy hónapig tartó vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy Charles Gurganus vezérőrnagy, a tengerészgyalogság akkori regionális parancsnoka, illetve Gregg Sturdevant vezérőrnagy nem tett a fenyegetés mértékének megfelelő óvintézkedéseket a támaszpont védelmére.

James Amos tábornok, az amerikai tengerészgyalogság főparancsnoka hétfőn arra kérte mindkettejüket, hogy vonuljanak nyugállományba. Mindketten eleget tettek a kérésnek. Amerikai illetékesek nem tudnak olyan esetről, amikor ilyen magas rangú katonai vezetőket váltottak volna le az afganisztáni háború 12 éve alatt, amiért nem tudtak megvédeni egy támaszpontot.

A Bastion Camp brit légi támaszpont, és össze van kapcsolódva a Leatherneck Camp amerikai légi támaszponttal, amely a délnyugat-afganisztáni NATO-csapatok főhadiszállásaként szolgál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.