Reméli, hogy találkozhat a fiával

Lon Snowden megérkezett Moszkvába

Megérkezett Moszkvába csütörtökön Edward Snowden édesapja. Lon Snowden a seremetyjevói repülőtérre érkezve újságíróknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy találkozhat a fiával.

2013.10.10 07:46MTI
Edward Snowden (Fotó: MTI)

Hozzátette, hogy korábban nem tartotta a közvetlen kapcsolatot vele, de "rendkívül hálás" azért, hogy a fia "egészséges, biztonságban van és szabad".

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori informatikusa adatokat szivárogatott ki a hírszerző szolgálat kiterjedt titkos adatgyűjtési programjáról, ezért az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel vádolják és felelősségre akarják vonni.

Snowden június 23-án érkezett Hongkongból Oroszországba, ahol augusztus elsején ideiglenes menedékjogot kapott, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig közölte, hogy Washington többszöri kérése ellenére az amerikai informatikust nem adják ki az Egyesült Államoknak.

Az apa, Lon Snowden oroszországi útjának ügye hónapok óta húzódott. Az 52 éves férfi július 31-én a Washington Post című napilapnak elmondta: a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) arra kérte őt, hogy utazzon Moszkvába, és vegye rá a hazatérésre fiát, aki akkor még a seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában vesztegelt.

A moszkvai út akkor meghiúsult, mert - mint nyilatkozta - az FBI nem volt biztos abban, hogy meg tudja szervezni számára Moszkvában a kapcsolatteremtést a fiával. Néhány nappal később az orosz média arról adott hírt, hogy Lon Snowden egy védett internetes oldalon kapcsolatba lépett fiával, aki akkor már ismeretlen helyen tartózkodott Oroszországban.

Augusztus 12-én Lon Snowden bejelentette, hogy megkapta az orosz vízumot, és hamarosan meglátogatja a fiát. Lon Snowden és ügyvédje, Bruce Fein az NSA-t illető leleplezések óta több ízben tett olyan nyilatkozatot, amely azt a benyomást keltette, mintha az ifjabb Snowdent képviselnék, és egyes híradások szerint azért akartak mindketten Moszkvába utazni, hogy jogi kérdésekben tanácsot adjanak az ideiglenes menedékjogot kapott kiszivárogtatónak.

Edward Snowden azonban elhatárolódott apjától és annak ügyvédjétől. "Sem apám, Lon Snowden, sem annak ügyvédje, Bruce Fein, sem az utóbbi felesége, Mattie Fein nem képvisel engem semmilyen módon, és ez a jövőben is így marad" - idézte a számítógépes szakember közleményét augusztus közepén a The Huffington Post nevű amerikai hírportál.

E forrás szerint a 30 éves férfi hozzátette, hogy a világ legjobb ügyvédjeiből álló nemzetközi csapattól kap jogi segítséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.