Snowden menedékügye

Oroszországban biztonságban érezheti magát a "kiszivárogtató"

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi munkatársa "furcsa fickó", de biztonságban érezheti magát Oroszországban, mivel nem adják ki az amerikai hatóságoknak.

2013.09.04 20:21MTI

Ezt maga Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozta az AP hírügynökségnek és az orosz állami televíziónak adott, szerdán nyilvánosságra hozott interjújában. "Furcsa fickó, nem tudom, hogy mi jár a fejében. Alapvetően elég nehéz sorsra ítélte magát. El sem tudom képzelni, mit fog csinálni legközelebb. De az teljesen világos, hogy nem fogjuk kiadni, itt biztonságban érezheti magát" - mondta Putyin az amerikai informatikusról, aki a nyár elején világméretű botrányt robbantott ki azzal, hogy kiszivárogtatta az amerikai nemzetbiztonsági szervek kiterjedt adatgyűjtési gyakorlatát.

Oroszország ideiglenes menedéket adott Snowdennek, ami felbőszítette az Egyesült Államokat, és Barack Obama elnök emiatt lemondta kétoldalú találkozóját Putyin elnökkel, amelyet a csütörtökön kezdődő G20-csúcsértekezlet előtt tartottak volna.

Snowden a titkos adatgyűjtéssel kapcsolatos botrány kirobbanása után először Hongkongba, majd onnan júniusban Moszkvába repült, ahol a seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában rekedt, miután az Egyesült Államok bevonta útlevelét, és arra szólította fel az egyes kormányokat, hogy ne biztosítsanak menedékjogot neki.

Putyin elmondta, hogy Snowden Hongkongban találkozott először orosz diplomatákkal, de elzárkózott a tárgyalásoktól, miután Moszkva közölte, hogy akkor juthat Oroszországban menedékhez, ha felhagy az Egyesült Államoknak kárt okozó tevékenységgel, azaz a kiszivárogtatással.

"Két órával azelőtt tájékoztattak Snowden úr érkezéséről, hogy a repülőgépe földet ért volna" - tette hozzá az orosz elnök. Putyin tagadta, hogy az orosz hírszerzés bármiféle információt kapott volna a 30 éves amerikai férfitől. "Megvan a magunk nemzeti érdeke, és nem akarjuk aláásni az amerikai-orosz kapcsolatokat" - tette hozzá.

Annak ellenére, hogy Oroszország továbbra is megtagadja Snowden kiadatását, Putyin egyetértett azzal, hogy az Egyesült Államok bíróság elé akarja állítani az informatikust. "Ha tényleg titkos adatokról lenne szó, és egy hasonló személy kárt okozna nekünk, akkor kétség kívül arra törekednék, hogy az orosz igazságszolgáltatás színe elé kerüljön" - tette hozzá az orosz államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.