Több okot is felsorolt

Hollande: a félelem miatt erősödik a nacionalizmus

A francia elnök nem csak a gazdasági válsággal, de a hanyatlás és az iszlám miatti félelemmel is magyarázza a szélsőjobb térnyerését Európában. "A populizmust táplálja az iszlámhoz való viszonyulás..."

2013.10.09 20:34MTI
MTI

A francia elnök szerint nem csak a gazdasági válsággal, de a hanyatlás és az iszlám miatt félelemmel is magyarázható a szélsőjobb térnyerése Európában, így Franciaországban. A nacionalizmus a perspektíva és a kollektív társadalmi mozgás hiányának következménye. Ehhez jön a hanyatlástól való félelem egy olyan időszakban, amikor egyes országok fájdalommal élik meg a szembesülést a globalizációval – jelentette ki Francois Hollande szerdán francia és belga újságíróknak.

"Beszéljünk őszintén. Európát azzal társítják, nagyon tévesen, hogy a határokat megnyitották, és ennélfogva felerősödött a bevándorlás" – tette hozzá Francois Hollande. A populizmust táplálja az iszlámhoz való viszonyulás, a dolgozóknak az ipari átszervezésekkel kapcsolatos aggodalmai, a félelem a feltörekvő országok hatalmának növekedésétől, valamint a lakosság öregedésével is összefüggő konzervativizmus. Az idegengyűlölet pedig elvégzi a többit – szögezte le az elnök.

"Ki kell lábalni a válságból, de sokkal többet kell tenni a nemzeti önzések és az önazonossági törekvések ellen" – mondta Francois Hollande, aki elnöksége alatt most először találta szembe magát a szélsőjobb jelentős előretörésével több helyi választáson. A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint a szélsőjobboldali Nemzeti Front megelőzheti a jövő évi európai parlamenti választásokon a főáramhoz tartozó két politikai formációt, első ízben szorítva maga mögé egy országos választáson a jobbközép Népi Mozgalom Unióját (UMP) és a kormányzó Szocialista Pártot.

A Le Nouvel Observateur számára az Ifop közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a megkérdezettek 24 százaléka szavazna a Nemzeti Frontra. A legerősebb jobboldali párt, az UMP a szavazatok 22, a Szocialista Párt 19 százalékát kapná. A 2009-es európai parlamenti választáson a Nemzeti Front a szavazatok 6,34 százalékát szerezte meg.

A Nemzeti Front sokáig a protesztszavazatok begyűjtője volt, de vezetője, Marine Le Pen egyre hangosabban szólítja meg a talajt veszített UMP- és szocialista szavazókat, harsányan emlegetve a bűnözést és az illegális roma bevándorlókat. Sikerült tőkét kovácsolnia a kormány népszerűtlenségéből és az UMP megosztottságából is. A francia elnökkel készített interjú a Le Nouvel Observateur című francia hetilap, valamint a Le Soir és a De Standaard belga napilapok csütörtöki számában jelenik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.