Belgium

Elfogtak egy terrorcselekményekért 1979 óta körözött ETA-tagot

Elfogták kedden Belgiumban az ETA baszk szakadár szervezet egyik feltételezett tagját, akit 1979 óta köröztek több gyilkossági ügyben.

2013.10.09 08:20MTI

Az 55 éves María Natividad Jauregui Espinát, alias Peponát Gentben tartóztatták le két európai elfogató parancs keretében, amelyek közül az egyiket gyilkosságok, a másikat terrorista cselekmények gyanúja miatt adtak ki a nő ellen.

Pepona 1981 januárja és júliusa között a Baszk Haza és Szabadság (ETA) Vizcaya nevű rohamosztagának tagja volt, és társaival együtt több terrortámadást követett el a spanyol biztonsági erők ellen. Megöltek két rendőrt, a polgári védelem két tagját és két katonát, valamint a biztonsági erők több más tagját súlyosan megsebesítették - olvasható a spanyol belügyminisztérium közleményében.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott ETA több mint 40 éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért, és 829 ember haláláért felelős.

Miután a szervezet - sok tagjának elfogása miatt - nagyon meggyengült, 2011. október 20-án bejelentette, hogy végleg felhagy az erőszakkal, a fegyvert azonban azóta sem hajlandó letenni, és nem hajlandó feloszlani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.