Obama ígérte

Folytatja az afrikai terrorcsoportok üldözését az USA

"Az USA továbbra is üldözni fogja azokat az afrikai csoportokat, amelyek kapcsolatban állnak az al-Kaida terrorszervezettel."

2013.10.08 22:35MTI

Barack Obama hangsúlyozta: ez nem jelent egyet azzal, hogy háborút indítanának a kontinensen. "Különbség van aközött, hogy üldözzük azokat a terroristákat, akik közvetlen kárt akarnak okozni az Egyesült Államoknak, illetve aközött, hogy háborúkba sodródjunk " - mondta.

Amerikai kommandósok szombaton Tripoliban elfogták az al-Kaida egyik feltételezett vezetőjét, Nazih Abdul-Hamid ar-Rukait, alias Abu Anász al-Líbit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség ellen 1998 augusztusában ellen elkövetett, több mint 250 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletekhez.

Barack Obama kijelentette, hogy a feltételezett líbiai terroristát felelősségre vonják. Washingtoni katonai források szerint a napokban Spanyolországból a szicíliai Sigonella támaszpontra küldenek mintegy 200 amerikai tengerészgyalogost.

Ezt a különleges egységet azt követően állították fel, hogy tavaly ősszel líbiai szélsőségesek megtámadták Bengáziban az amerikai konzulátust. Az átcsoportosítás a jelek szerint válasz arra, hogy líbiai szélsőséges fegyveres csoportok bosszút hirdettek Líbi elrablása miatt.

Arra bíztatták szövetségeseiket, hogy támadjanak meg stratégiai célpontokat, és raboljanak el amerikai állampolgárokat Amerikai kommandósok egyébként ugyancsak szombaton, a líbiai akcióval párhuzamosan, Szomáliában sikertelen kísérletet tettek az ugyancsak az al-Kaidával együttműködő al-Shabaab szervezet Ikrima néven is ismert parancsnokának, Abdulkadir Mohamed Abdulkadirnak a kézre kerítésére.

Őt a nairobi Westgate pláza ellen még szeptemberben elkövetett támadás és azt követő túszdráma felelősének tartják. A terrorakcióban 67 ember vesztette életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.