Felveszi a harcot

Maduro különleges hatásköröket kér

A venezuelai elnök arra kérte kedden a parlamentet, ruházza fel különleges hatáskörökkel, hogy rendeletekkel kormányozhassa az országot annak érdekében, hogy felvegye a harcot a korrupcióval és a gazdasági háborút folytató "burzsoáziával".

2013.10.09 07:49MTI
MTI

A parlamentben felszólalva Nicolás Maduro azzal indokolta kérését, hogy "amennyiben a rombolás kapitalista logikája szerint tovább terebélyesedik a korrupció, az országban nem lesz szocializmus".

Az elnök szerint ezért csak "rendkívül szigorú" büntetések kiszabásával lehet visszavezetni az országot a helyes útra, Venezuelának küzdenie kell a korrupció ellen, függetlenül attól, hogy az melyik politikai térfélen - az ellenzék köreiben vagy akár az államfőt támogató "chávezista" körökben - üti fel a fejét.

Az ellenzék azonban azzal vádolta Madurót, hogy önkényuralomra tör, azért kér különleges hatásköröket, hogy az ellenzéki erőkre sújtson le a korrupcióellenes harc ürügyén. Beszédének további részében ugyanis az államfő kifejezetten politikai ellenfeleinek címezte figyelmeztetését.

Azzal vádolta őket, hogy "pszichológiai háborút" folytatnak az ország gazdasági stabilitása ellen. Jelezte: a hatóságok nem fogják mindezt karba tett kézzel figyelni, s ha az ellenzék októberben nem szünteti be "felforgató tevékenységét", különleges intézkedésekkel fogják biztosítani, hogy a "bolívari forradalom" újabb szakaszába lépjen.

Maduro elődje, Hugo Chávez az ország élén eltöltött 14 év alatt négyszer kapott különleges hatásköröket a parlamenttől (2000-ben, 2001-ben, 2008-ban és 2010-ben) fél évtől másfél évig tartó időtartamra.

A parlamenti felhatalmazás révén Chávez több mint kétszáz törvényerejű rendeletet hozott, ő vezette be egyébként a "különleges" intézkedéseket igazolni hivatott "bolívari forradalom" fogalmát. Simón Bolívar (1783–1830) a dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetője (aki a "Felszabadító" nevet kapta), később Nagy-Kolumbia (Gran Colombia) elnöke, Venezuela elnöke, majd Peru és Venezuela diktátora volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.