Sok sugárszennyezett víz folyt el

Újabb üzemi baleset a fukusimai atomerőműben!

A fukusimai atomerőmű egyik dolgozójának gondatlansága miatt legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a létesítmény hűtőrendszeréből.

2013.10.09 07:29MTI
Fotó: MTI

A radioaktív vízzel hat ember került kapcsolatba - közölte szerdán az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco. Az erőmű egyik dolgozója karbantartási munkálatok közben leválasztott egy csövet, amelyen keresztül a sótlanító berendezésből hűtővizet szivattyúztak a két és fél évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott reaktorba.

Ötven percen át ömlött ki a radioaktív víz, de nem jutott ki abból az épületből, ahol a baleset történt. Abból a szempontból ez volt az eddigi egyik legsúlyosabb incidens Fukusimában, hogy egyszerre fél tucat dolgozó érintkezett a súlyosan sugárszennyezett vízzel, amire még nem volt példa a 2011. március 11-i földrengést és cunamit követően bekövetkezett erőműbaleset óta.

A Tepco egyelőre nem nyilatkozott a munkások állapotáról, az érintettek kivizsgálás alatt állnak. Japán sajtójelentések szerint a kifolyt víz néhány centiméter vastagon beborította a 720 négyzetméteres vízkezelő létesítmény padlóját.

A folyadékban lévő stronciumizotóp aktivitása meghaladja a literenkénti 37 millió becquerelt, miközben harminc a megengedett érték. A sugárzó céziumra vonatkozó érték pedig eléri a kétezer becquerelt, miközben ez az érték nem lehet magasabb 90-nél. A 2011. március 11-i földrengést és cunamit követően balesetet szenvedett erőműben az elmúlt hónapokban számos szivárgás volt.

A legsúlyosabb eset augusztusban történt, amikor egy tartályból 300 tonna sugárszennyezett víz folyt el. A múlt héten további 430 liter radioaktív folyadék szivárgott el, miután a Tepco dolgozói véletlenül túltöltöttek egy tározót. Legutóbb hétfőn történt üzemzavar a létesítményben, akkor az egyik megrongálódott reaktor hűtése állt le, feltehetően szintén egy dolgozó gondatlansága miatt.

A japán kormány korábban bejelentette, hogy átveszi az irányítást a Tepcótól, Abe Sindzó kormányfő pedig a napokban nemzetközi szakmai segítséget kért, miután az üzemeltető két és fél évvel a katasztrófa után sem tudott felülkerekedni a sugárszennyezett víz tárolása és kezelése által jelentett problémákon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.