Tenger alatt

Ezúttal egy védőgát sérült a fukusimai erőműben

Egy újabb léket talált a két és fél évvel ezelőtt balesetet szenvedett Fukusima-1 erőműben a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat.

2013.09.26 09:36MTI
Fotó: MTI

A cég csütörtökön közölte, hogy ezúttal az 5-ös és 6-os reaktor közelében lévő tengeralatti védőgát sérült meg, amely a radioaktív anyagok vízbe jutását hivatott megakadályozni.

A cég egyelőre nem tudta megállapítani, milyen következményekkel járhat az újabb lék, de közölte, hogy a tengerben eddig nem emelkedett számottevően a sugárzás mértéke. Az 5-ös és a 6-os reaktor környékén alacsony a radioaktivitás szintje, és a sugárzó elemek tengerbe jutásának kicsi a valószínűsége - áll a TEPCO közleményében.

A cég leszögezte, hogy a lehető leghamarabb kijavítja a hibát, amint ezt az időjárási helyzet lehetővé teszi. Az 5-ös és a 6-os reaktor nem sérült meg jelentősen a 2011. március 11-ei balesetben, mivel nem üzemelt a 9-es erősségű földrengés és a szökőár idején.

Az erőműben az elmúlt hónapokban számos szivárgást történt, augusztusban például egy tartályból 300 tonna sugárszennyezett víz folyt el. Az NHK tévécsatorna csütörtöki jelentése szerint az vezetett a szivárgáshoz, hogy a tározó fémlapjait szétfeszítette a víz.

A léket a TEPCO azóta befoltozta. Szintén csütörtöki japán sajtójelentések szerint a sugárszennyezett víz folyamatos szivárgása ellenére visszakerültek a helyi boltok polcaira a fukusimai halak.

A halászok szerdán folytathatták munkájukat, amelyet az augusztusi szivárgás után kellett felfüggeszteniük. A szerdán fogott 1500 kilogrammnyi halban nem mutattak ki radioaktivitást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.