Hagyták, hogy folytassák

Szabotázskísérlet? Őrizetbe vettek négy embert egy iráni nukleáris létesítményben

Két éve, 2011 májusában harminc embert letartóztattak azzal vádolva őket, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséghez (CIA) köthető, széles körű kém- és szabotőrhálózat tagjai.

2013.10.06 12:57MTI
Fotó: MTI

Szabotázs kísérletének gyanújával őrizetbe vettek négy embert egy iráni nukleáris létesítményben - közölte Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram irányítója, akit vasárnap idézett a helyi sajtó.

A félhivatalos Mehr hírügynökség részletekkel nem szolgált.

Szálehi azt mondta: "nemrégiben számos ember szabotázs tevékenységére figyeltünk fel egy nukleáris központban. Azért, hogy még több információt szerezzünk, hagytuk, hogy folytassák üzelmeiket. A megfelelő pillanatban őrizetbe vettük őket, kihallgatásuk folyik".

Részletekkel nem szolgált arról, hogy melyik nukleáris központról van szó, de mint mondta: más esetekre is felfigyeltek.

Egy évvel ezelőtt, augusztusban a közép-iráni Fordóban lévő, urániumdúsításra használt nukleáris létesítmény elektromos távvezetékét rongálta meg robbanás.

A Teherántól 100 kilométerre fekvő üzemet a föld alá, egy hegy gyomrába telepítették, hogy megvédjék egy esetleges katonai támadástól.

Két évvel ezelőtt, 2010-ben Stuxnet vírus támadott meg több ezer számítógépet, lebénítva az urándúsító üzemben a centrifugákat üzemeltető számítógépes rendszert. Irán a támadás végrehajtásával az Egyesült Államokat, illetve Izraelt gyanúsítja.

Szalehi azt mondta, hogy az iráni nukleáris programot még most is támadják számítógépes vírusok, de az ország megtette a megfelelő lépéseket védelmére. A Stuxnet vírus azonosítását követően megerősítették a rendszer védelmét, illetve egy külön egységet hoztak létre.

Irán rendszeresen számol be kémek őrizetbe vételéről, akik állítása szerint a nyugati, vagy az izraeli titkosszolgálatoknak dolgoznak.

Két éve, 2011 májusában harminc embert letartóztattak azzal vádolva őket, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséghez (CIA) köthető, széles körű kém- és szabotőrhálózat tagjai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.