Napokra le kellett kapcsolni

Újraindították a medúzák miatt lekapcsolt nukleáris reaktort Svédországban

Újraindították a világ egyik legnagyobb áramtermelő kapacitású nukleáris reaktorát Svédországban szerdán, miután a hűtőrendszerét ellepő medúzák miatt napokra le kellett állítani a blokkot.

2013.10.02 12:48MTI

Az üzemeltető OKG vállalat tájékoztatása szerint az oskarshamni erőmű 3-as reaktorában szerdán folytatódott az energiatermelés, a sajátos természeti csapás nem fenyegetett balesettel, és az áramellátás sem akadt meg az eset miatt.

A Svédország délkeleti részén, a Balti-tenger partján működő reaktort vasárnap kellett lekapcsolni, mivel a hűtővizet szállító csöveket több tonnányi medúza lepte el, eldugítva azokat. A blokk 1400 megawattos teljesítményével a világ legnagyobb kapacitású forralóvizes reaktora.

A cég szóvivője közölte: a medúzarajok minden ősszel gondok okoznak az erőműben, de ennyi állattal még soha nem volt dolguk. Az oskarshamni erőműben volt már példa hasonló esetre, 2005-ben a létesítmény 1-es reaktorát kellett leállítani hasonló okokból.

A kehelyállatok emellett két további erőműt is eldugaszoltak már: 2011-ben egy skóciai, 2012-ben egy amerikai létesítményben kellett felfüggeszteni egy-egy reaktor működését a medúzák miatt. Tengerbiológusok szerint elképzelhető, hogy a jövőben a medúzák egyre komolyabb problémákat fognak okozni az atomerőművek üzemeltetőinek.

Az okok között szerepel a tengerek hőmérsékletének emelkedése és a halállomány csökkenése, amik hozzájárulnak a medúzák elszaporodásához. "Egyre több ilyen extrém eset történik (...) (A medúzáké) azon fajok egyike, amelyek képesek elszaporodni túlhalászott és rossz állapotú vizekben (...) Nem zavarja őket, ha sok az alga vagy ha alacsony az oxigén koncentrációja" - mondta Lene Moller, a svéd tengerikörnyezet-kutató intézet munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.