Nem lesz kampány

Nem kellenek Egyiptomnak az iráni turisták

"Egyiptom nem indítja újra iráni turistákat az országba csábító turisztikai kampányát."

2013.10.02 03:29MTI

Az egyiptomi idegenforgalmi miniszter közölte: az iráni turisták érkezése a két ország közti kapcsolatok általános javulásától függ.

A lépés azt mutatja, hogy az új kormány szakítani kíván Egyiptom megbuktatott iszlamista elnöke, Mohamed Murszi politikai örökségével, aki óvatos közeledést kezdett a perzsa állam irányába, és megpróbált javítani a Kairó és Teherán közötti elhidegült kapcsolatokon.

Irán előző elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád februárban Kairóba utazott, ő volt az első iráni elnök, aki az 1979-es iszlám forradalom óta Egyiptomba látogatott. Egy hónappal később, harmincnégy év után újraindult a légi kapcsolat Egyiptom és Irán között, jelét adva az új egyiptomi vezetés és a perzsa állam közti közeledésnek.

A MENA egyiptomi állami hírügynökség információi szerint ennek ellenére áprilisban mindössze negyvenhárom iráni turista látogatott Egyiptomba. Az egyiptomi hadsereg július 3-án mozdította el az államfői székből a Muzulmán Testvériség által támogatott Murszit, arra hivatkozva, hogy az egy évvel korábban demokratikusan megválasztott elnök egy szűk iszlamista kör érdekeit képviseli, és teljhatalomra tör. Irán akkoriban hangot adott véleményének, amely szerint Murszi elmozdítása "aggodalomra adott okot", valamint azt sugallta, hogy külföldi hatalmak álltak a puccs mögött. Az egyiptomi hadsereg erre azt válaszolta, hogy nem tűri a beavatkozást a belügyeibe.

A két ország között még 1979-ben szakadt meg a diplomáciai kapcsolat. Ennek oka, hogy egyfelől a síita Iránban lezajlott a Mohammed Reza Pahlavi iráni sah hatalmát megdöntő iszlám forradalom, másfelől Anvar Szadat egykori egyiptomi elnök aláírta az egyiptomi-izraeli békeszerződést, valamint befogadta az Iránból elmenekülő Pahlavit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.