Így érinti az amerikaiakat a fizetésképtelenség

Eljött a világvége? Ezzel jár az amerikai államcsőd!

Egy esetleges amerikai államcsőd sokak számára hosszú távú következményekkel járna, de vannak, akiket egyáltalán nem érintene. Nem lesz egyszerűbb a terroristák élete például, a börtönök is tovább üzemelnek, de nem lesz sem adóhatósági, sem munkavédelmi ellenőrzés.

2013.10.01 09:04ma.hu

A leveleket továbbra is kézbesítenék, a társadalombiztosítás megmaradna, de komoly visszaesés lenne a turizmusban, kevesebben vennének fel hitelt és a fiatalok lakásvásárlási intenzitása is csökkenne. Lássuk, mit jelent az államcsőd egyes szolgáltatásokra nézve!

Légiközlekedés

A szövetségi légiirányítók továbbra is a monitorokat néznék, és az utasok akadály nélkül jutnának fel a gépekre. Ráadásul a biztonsági intézkedések sem lanyhulnának, a zord felügyelők továbbra is megmotoznának minden gyanús személyt.

Beutazás

A Külügyminisztérium továbbra is kiadná az amerikai vízumokat azok számára, akik megfelelnek a szigorú feltételeknek, és útlevélhez is hozzá lehet majd jutni, hiszen azok elkészültét a szolgáltatás díjából fedezik. Az amerikai nagykövetségek és konzulátusok is a helyükön maradnak és segítik a külhonban bajba jutott amerikaiakat.

Segélyek

Továbbra is folyósítják majd a szociális és egészségügyi segélyeket, de fennakadások és késlekedések elképzelhetőek, ráadásul az új segélyek igénylése is nehezebb lesz.

Szövetségi bíróságok

A tárgyalótermekben az államcsőd után 10 napig még zavartalanul folyik majd a munka, de október közepe táján, ha a helyzet nem változik, akkor az igazságszolgáltatásban a nem létfontosságú munkát végző személyeket szabadságra küldik majd. Ettől függetlenül az eljárások tovább folynak majd.

Posta

A posta továbbra is a megszokott módon üzemel majd, hiszen a kézbesítés költségeit nem az adókból fedezik, hanem a bélyegek és más postai szolgáltatások bevételéből.

Szabadidő

Az amerikai családok bajban lesznek, ha egy kis lazításra vágynak. A nemzeti parkok és a Smithsonian múzeumok - például a washingtoni állatkert - zárva tartanak majd. A már kint táborozó látogatóknak 48 órájuk lesz elhagyni a területet, és senki sem látogathatja a Szabadság-szobrot, Ellis Islandet, a philadelphiai Függetlenség Csarnokát vagy Alcatraz szigetét.

Egészségügy

A kórházak nem fogadnak új betegeket, de a már bent fekvő pácienseket továbbra is ellátják. Az egészségügyi kutatásokat leállítják. A járványügyi hatóságok tevékenységét is csökkentik, kevesebb erőforrásuk lesz a betegségek felderítésére.

Élelmiszerbiztonság

A Food and Drug Administration munkatársai a rutinellenőrzéseket leállítják, csak a komoly problémák vizsgálják majd. A szövetségi húsellenőrzők azonban folytatják a munkát.

Élelmiszerellátás

Az iskolákban továbbra is kapnak enni a gyerekek és az élelmiszerjegyeket is kiosztják. De több kisebb étkeztetési program leáll majd, akárcsak a Speciális Kiegészítő Élelmiszer program nők, csecsemők és gyermekek számára (WIC).

Adók

Az amerikaiaknak továbbra is kell majd adót fizetniük, de az adóellenőrzési hivatal, azaz az amerikai apeh, állítása szerint felfüggeszti az éppen folyó vizsgálatokat. Ugyanakkor tájékozódni sem lehet majd, hiszen az összes ügyfélszolgálat munkáját felfüggesztik.

Kölcsönök

A kisebb kölcsönök, valamint az első lakásvásárlók jelzáloghitel-igénylésében is lesznek fennakadások. Az államilag támogatott hitelek kiadását is felfüggesztik.

Tudomány

A NASA dolgozói továbbra is bejárnak majd az irányítótermekbe és segítik a nemzetközi űrállomáson dolgozó két amerikai és négy társuk munkáját. A meteorológiai szolgálat, valamint a hurrikánközpont alkalmazottai továbbra is dolgoznak majd, de a United States Geological Survey munkáját például felfüggesztik.

Belbiztonság

Nem lesz egyszerűbb a terroristák élete, az elhárítók, a határőrök, a parti őrség, a TSA, a titkosszolgálat és a bevándorlási hivatal munkatársainak többsége minden nap felveszi majd a munkát.

Hadsereg

A mintegy 1,4 millió katona továbbra is szolgálatban marad, de a fizetésüket egy ideig nem kapják majd meg. A Védelmi Minisztérium civil munkatársainak fele viszont kénytelen lesz kényszerszabadságra vonulni.

Börtönök

Mind a 116 állami börtön továbbra is 100 százalékban üzemel majd.

Munkavédelem

A munkavédelmi hatóság munkatársai felfüggesztik a mindennapos ellenőrzéseket, csak közvetlen veszély elhárításában vesznek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.