Obamacare

USA-csődveszély: kormányzati intézmények zárhatnak be, Obama és a kormány bajban

A demokrata többségű amerikai szenátus - ahogy várható volt - elutasította a republikánus többségű képviselőház legújabb feltételeit, amelyekhez az az áthidaló költségvetés elfogadását kötötte.

2013.09.30 21:25MTI

Nincs egyezség

Fotó: MTI

Pár órával a hétfő éjféli határidő lejárta előtt a szenátus 54-46-os szavazati aránnyal törölte a tervezetből az elnök egészségügyi programja bevezetésének egyéves elhalasztását, akárcsak azt a követelést, hogy szüntessék meg az egészségügyi eszközök után fizetendő adót. Az alsóházi republikánusok egyik vezető tanácsadója ezután közölte, hogy tesznek egy újabb próbálkozást, és új módosításokat fűznek a visszaküldött költségvetési törvényjavaslathoz.

Ennek azonban elfogadhatónak kell lennie a szenátusi demokraták számára is. Az új kiegészítés egyik eleme állítólag az, hogy kötelezné Barack Obama elnököt, a Fehér Ház vezető politikusait, a kongresszus tagjait és munkatársaikat, hogy lépjenek át az Obamacare néven ismert új, alapvetően a szegények számára készült egészségbiztosítási rendszerbe. Ez az egészségügy legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázadban: legkevesebb 30 millió nem biztosított amerikaira terjesztené ki az ellátást. Elvben 2014-ben lépne hatályba.

Pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Lehetővé teszi azt is, hogy az egészségbiztosítók ne szedjenek magasabb biztosítási díjat azoktól, akiknek a szerződés megkötésekor már egészségügyi gondja van. Barack Obama elnök előzőleg közölte: még "egyáltalán nem törődött bele" abba, hogy az egészségügyi reformjaival kapcsolatos törvényhozásbeli huzavona miatt órákon belül fizetésképtelenné válhat a szövetségi kormány, s a helyzet megoldása érdekében tárgyalni fog a kongresszus vezetőivel.

Elfogadott költségvetés híján fizetés nélkül marad hozzávetőleg a 2,1 millió amerikai köztisztviselő fele, a társadalombiztosítás nem fogad újabb kérelmeket, állami támogatás nélkül maradnak a jelzáloghitelek és a kisvállalkozói kölcsönök, de a legalapvetőbb fontosságú intézmények működőképesek maradnak.

A vonatkozó törvény szerint az "államcsőd" esetén is folytatniuk kell a munkát azoknak az állami alkalmazottaknak, akiktől függ a nemzetbiztonság és a közrend fenntartása. Ez elsősorban 1,4 millió katonára, rendőrre, tűzoltóra és repülésirányítóra vonatkozik. Nem zár be a külügyminisztérium és az űrkutatási hivatal (NASA) sem, s az önmagát finanszírozó posta is működni fog.

Obama nem adja fel

Barack Obama amerikai elnök még "egyáltalán nem törődött bele" abba, hogy az egészségügyi reformjaival kapcsolatos törvényhozásbeli huzavona miatt órákon belül fizetésképtelenné válhat a szövetségi kormány, a helyzet megoldása érdekében tárgyalni fog a kongresszus vezetőivel. Obama ezt hétfőn az ovális irodában közölte, azután, hogy Benjamin Netanjahu irzeli miniszterelnököt fogadta.

Az Egyesült Államoknak az Obamacare néven ismert egészségügyi reformprogramot és annak finanszírozását érintő republikánus-demokrata viszály miatt még nincs költségvetése a kedden kezdődő 2014-es pénzügyi évre. Ha éjfélig nem születik meg egy áthidaló költségvetés, akkor bezárnak nem létfontosságú kormányzati intézményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.