Bíborosi tanács

Új egyházi intézményt hozott létre Ferenc pápa

Új egyházi intézményt hozott létre Ferenc pápa a hétfőn felállított bíborosi tanáccsal, amelynek feladata az, hogy segítséget nyújtson számára az egyetemes egyház kormányzásában, valamint a római kúria működésének átalakításában.

2013.09.30 16:21MTI
MTI

Ferenc pápa saját kezűleg aláírt dokumentummal állította fel a bíborosi tanácsot a Vatikánban zajló konzisztóriummal egy időben. Annak a nyolc fős bíborosi munkacsoportnak az intézményesítéséről van szó, melyet az egyházfő áprilisban nevezett ki a kúria és az egyház reformjával kapcsolatos javaslatok kidolgozására.

Az öt kontinenst képviselő bíborosok keddtől számolnak be a pápának az eddig kidolgozott elképzeléseikről.

A tanácskozás előtt a hétfői dokumentummal Ferenc pápa az eddigi munkacsoportot állandó, a pápa mellett dolgozó bíborosi tanáccsá léptette elő. Pontosan megszabta feladatukat is: segíteniük kell az egyetemes egyház kormányzásában és tanulmányozniuk kell a római kúria működését szabályozó Pastor Bonus apostoli rendelkezést, melyet még II. János Pál 1988-ban adott ki.

A dokumentumban a pápa fenntartotta magának a jogot a bíborosi tanács létszámának módosítására. A bíborosok tanácsaikkal segítik az egyházfőt, de a döntéseket a pápa hozza meg, az egyházat egyedül a pápa vezeti - hangoztatta Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A Ferenc pápa és a bíborosok október 1-3. közötti munkájáról Lombardi kijelentette, ez az első találkozó lesz, semmilyen rendkívüli bejelentés nem várható. "Senki sem gondolhatja, hogy az egyház reformja három nap alatt végetér" - fogalmazott a szóvivő.

Elmondta, hogy április óta a bíborosok nyolcvan dokumentumot küldtek már a pápának reformjavaslataikkal. Szombaton érkeztek meg a Vatikánba, ahol a Szent Márta házban laknak, ugyanott, ahol Ferenc pápa. A tanácskozások a pápai könyvtárszobában lesznek és a bíborosok október 4-én elkísérik Ferenc pápát Assisibe. Ferenc pápa április 27-re tűzte ki XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatását.

Lombardi szerint nem kizárt, hogy XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vehet a szentté avatási szentmisén, de erről a volt egyházfő majd Ferenc pápával fog dönteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.