Pedig komoly engedményeket tett a kormány

Konzervatív muszlimok miatt került veszélybe a Miss World

Az indonéziai kormány által tett komoly - és a szervezőket igencsak felbosszantó - engedmények ellenére valós a veszélye annak, hogy keményvonalas muszlimok megzavarják az általuk erkölcstelennek és sértőnek tartott Miss World szépségversenyt, amelyet szombaton tartanak az ázsiai országban.

2013.09.27 14:47MTI

A világ legnépesebb muszlim országa egyes konzervatív vallási csoportok tiltakozása miatt júniusban megtiltotta, hogy a verseny résztvevői a Miss World hagyományai szerint bikiniben is felvonuljanak, mivel "testük leplezetlensége sértené az iszlám tanításokat szigorúan követőket".

A tiltakozásoknak azonban ez sem vetett véget. Az Iszlám Védelmi Front elnevezésű, dühödt tüntetéseiről, illetve a bárok és bordélyházak elleni erőszakos akcióiról hírhedt szervezet hetekkel ezelőtt több ezres demonstrációkba kezdett a szépségverseny lefújását követelve, többek között olyan szlogenekkel, hogy "a Miss World egy kurvaverseny" és "a Miss World takarodjon a pokolba!"

A jóval mérsékeltebb indonéz ulémák (muszlim vallástudósok) tanácsa is a verseny betiltását követelte, arra hivatkozva, hogy az "a tárgyak szintjére degradálja a nőket és sérti az iszlámot", valamint rossz példaként szolgál a muszlim fiataloknak. Ennek hatására három héttel ezelőtt a kormány a versenyt a főváros, Jakarta környékéről a hindu többségű üdülőszigetre, Balira költöztette át, komoly fejtörést okozva a szervezőknek, akik három éve dolgoztak a rendezvény tető alá hozásán, és a hirtelen lépés miatt hotelszobák százait és hatezer repülőjegyet kellett újrafoglalniuk.

A vallási szélsőségesek azonban továbbra sem adták fel. Az Iszlám Védelmi Front arra szólította fel követőit, hogy utazzanak Balira és tüntessenek a szépségverseny ellen. Sokak szerint a szépségversenyt övező botrányok azt jelzik, hogy a 15 évvel ezelőtti rendszerváltás, a diktatúra felszámolása óta a muszlim demokrácia példaképének tartott Indonéziában egyre erősebb egy szűk konzervatív vallási réteg hangja, a kormány pedig a közelgő választások miatt nem mer keményen fellépni ellenük.

A 240 milliós lakosság döntő többsége az iszlám mérsékelt - és a közel-keletitől több szempontból eltérő - ágát követi. A nagyvárosokra pezsgő éjszakai élet jellemző, ahol miniszoknyába és szűk topokba öltözött nőket ugyanúgy látni, mint fejkendőket és konzervatívabb viseletet öltőket.

Ugyanakkor a közelmúltban egy szélsőséges kisebbség egyre erőszakosabbá vált, és egyre több támadást követnek el keresztények és más vallási kisebbségek, valamint bárki ellen, akit erkölcstelennek minősítenek.

A keményvonalas muszlimok fellépése miatt Lady Gaga popénekes tavaly kénytelen volt lemondani tervezett jakartai koncertjét, amelyre egyébként minden jegy elkelt.

Az Aerosmith szintén nem lépett fel Indonéziában biztonsági okokra hivatkozva, Jennifer Lopez pedig a szokásosnál jóval visszafogottabb showt adott ott. Egyesek - köztük a szépségverseny szervezői - szerint mindez besározhatja Indonézia hírnevét, ami a turisztikai forgalomra, sőt akár a külföldi befektetésekre is negatív hatással lehet.

Az utóbbi téren pedig már amúgy is komoly problémákat okoz a kiterjedt korrupció, a rossz infrastruktúra, a magas infláció és a gyenge valuta. Bali szigete egyébként három hét múlva egy még jelentősebb nemzetközi esemény színhelye lesz: az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete tart csúcstalálkozót, többek között Barack Obama amerikai elnök részvételével.

A Miss World ezért biztonsági szempontból az APEC-csúcs főpróbája. "Mindkét rendezvényt illetően nagyon is valós az erőszak esélye" - mondta Damien Kingsbury, az ausztrál Deakin Egyetem Indonézia-szakértője. Az aggodalmakat nem csökkenti, hogy Bali szigetén 2002-ben véres öngyilkos merényletet követtek el, amelyben 202 ember, javarészt külföldi turisták vesztették életüket.

Azóta a kormány komoly erőkkel lépett fel a szakadár milíciákkal szemben, amelyek visszaszorultak az elmúlt években. Az 1951-ben alapított Miss World szépségverseny nem először "lép félre" a helyszínválasztást illetően: 2002-ben Nigériában száz halálos áldozatot követelő vallási lázongáshoz vezetett a rendezvény, a versenyzőket végül Londonba menekítették át. Indonézia egyébként a múlt héten egy jóval békésebb keretek közt lebonyolított szépségversenynek is otthont adott.

Jakartában tartották ugyanis a harmadik World Muslimah nevű muzulmán szépségversenyt, amelyen hat ország hölgyei többek között Korán-idézetekkel és imák mondásával kápráztatták el közönségüket, a nigériai nyertes pedig egy mekkai zarándokutat nyert.

S a Jakarta utcáin végigvonuló, a részvételhez kötelező fejkendőt és hosszú, bő ruhákat viselő hölgyeket ugyanazok a vallási csoportok, amelyek úgy gondolják, hogy a nők színpadon való mutogatása ellentétes az iszlám tanításaival, természetesen nem zaklatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.