Húsz éve nem voltak ilyen jók

Német választások - a konzervatívok győztek, a liberálisok nem jutottak be a parlamentbe

Elemzők szerint az a legvalószínűbb, hogy a vasárnapi választások nyomán végül ismét koalícióra lépnek a konzervatívok és a szociáldemokraták, és folytatják a 2005-2009 közötti közös kormányzást.

2013.09.23 07:17MTI
Fotó: MTI

Az Angela Merkel vezette konzervatívok fölényesen győztek a vasárnapi németországi parlamenti (Bundestag-) választáson, de a késő esti eredménybecslések alapján nem érték el az abszolút többséget, koalíciós partnerük, a liberális FDP pedig kiesett a Bundestagból.

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség 41,7 és 41,9 százalék közötti eredménnyel végezhet az első helyen. A konzervatívok legutóbb az 1994-es választáson értek el 40 százalék fölötti eredményt.

Az FDP 4,6-4,7 százalékot szerezhet, eredménye elmarad az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöbtől. A liberális párt a legutóbbi választáson, 2009-ben még minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot ért el, ezúttal viszont 64 év után búcsúzhat a Bundestagtól. Az FDP a legtöbb kormányzati tapasztalattal rendelkező német párt, eddig összesen 52 évig volt hatalmon. "Ezek a legkeserűbb és legtragikusabb órák a német Szabad Demokrata Párt történetében" - mondta Philipp Rösler pártelnök. Hozzátette: vállalja a felelősséget a súlyos választási vereségért.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke az urnák lezárása után tett nyilatkozataiban hangsúlyozta: nem hajlandó semmiféle koalíciós találgatásra. A konzervatív pártszövetség vezető testületei a hivatalos előzetes végeredmény kihirdetése után értékelik a helyzetet, és akkor döntenek majd a következő lépésekről. Ugyanakkor kiemelte: a kormányzáshoz stabil parlamenti többségre van szükség, kisebbségi kormány szóba sem jöhet.

A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) a szavazatok 25,6 százalékára számíthat az eredménybecslések alapján. Az SPD kismértékben javított 2009-hez képest, amikor a 150 éves párt 23 százalékkal történetének legrosszabb választási eredményét könyvelte el. A szociáldemokraták azért küzdöttek a kampányban, hogy a Zöldekkel együtt leválthassák a Merkel-kormányt, de ennek a célnak a közelébe sem értek.

A szociáldemokraták vezetői is elhárították, hogy találgatásokba bocsátkozzanak a következő német kormány összetételéről. Hangsúlyozták, hogy a stabil kormány megalakításáról Angela Merkelnek kell gondoskodnia.

A becslések alapján az SPD parlamenti többséggel rendelkező kormányt alakíthatna a Zöldekkel és a Baloldallal. Ezt a szociáldemokraták és a környezetvédő párt is kizárta.

Elméletileg lehetséges a CDU/CSU és a Zöldek közös kormányzása is. Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnökségi tagja, Saar-vidék tartomány miniszterelnöke szerint nem zárható ki a koalíciós tárgyalások lehetősége. A demokratikus pártok kötelessége, hogy nyitottak legyenek egymás iránt és "beszélő viszonyban" legyenek. Ugyanakkor Jürgen Trittin, a Zöldek meghatározó vezetője, a kampányt vezető duó egyik tagja úgy vélte, az esetleges tárgyalások nem vezetnének eredményre. "Nem nagyon valószínű, hogy jutnánk egymással valamire" - mondta Trittin.



Elemzők szerint az a legvalószínűbb, hogy a vasárnapi választások nyomán végül ismét koalícióra lépnek a konzervatívok és a szociáldemokraták, és folytatják a 2005-2009 közötti közös kormányzást.

A Zöldek visszaestek a 2009-es 10,7 százalékhoz képest, a szavazatok 8,3-8,4 százalékát szerezték meg. A környezetvédők egyik céljukat sem érték el, nem sikerült a szociáldemokratákkal együtt leváltani a kormányt, és a párt támogatottságát sem sikerült növelni - ismerte el Jürgen Trittin.

Gyengült a Baloldal is, 8,5 százalékot szerzett a 2009-es 11,9 százalék után. Ugyanakkor a Baloldal vasárnap a harmadik legnagyobb német politikai párttá lépett elő - emelte ki Gregor Gysi parlamenti frakcióvezető.

A parlamenten kívüli pártok közül a bejutásra leginkább esélyesnek tartott Alternatíva Németországnak (AfD) 4,8 százalékot ért el a késő esti eredménybecslések szerint, az euroszkeptikusok így nem jutnak be a Bundestagba.

A választási részvételi arány 73 százalékos volt, növekedett a 2009-es, történelmi mélypontot jelentő 70,8 százalékhoz képest. A hivatalos előzetes végeredmény várhatóan hétfő hajnalban jelenik meg.

A konzervatív uniópártok Angela Merkelnek köszönhetik magabiztos választási győzelmüket - értékelte a voksolás kimenetelét a Forschungsgruppe Wahlen (FW). A kutatóintézet szerint az eredményben döntő szerepet játszott a kancellár kiemelkedő tekintélye. 1990 óta - amikor Helmut Kohl állt a szövetségi kormány élén - egyetlen kancellárnak sem volt olyan kedvező imázsa a lakosság körében, mint most Merkelnek. A megkérdezettek 80 százaléka úgy vélte, hogy a kormányfő jó munkát végzett 2009 óta.

Az FW kimutatása szerint növekedett a pártok listavezetőinek a jelentősége. A megkérdezettek 34 százaléka úgy vélte, hogy számukra fontosabb, ki lesz a kancellár, mint az, hogy mely pártok fognak közösen kormányozni a választások után. 2009-ben még csak 28, 2005-ben pedig 19 százalék vélekedett így.

Francois Hollande francia elnök telefonon gratulált Angela Merkelnek a választási sikerhez. Gratulált a kancellárnak többek között Herman Van Rompuy, az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.