Kettős mérce?

Leszavazták Kósa Ádám esélyegyenlőségről szóló jelentését

Leszavazta a fideszes Kósa Ádám jelentését a munkavégzés és foglalkoztatás során alkalmazott egyenlő bánásmódról az Európai Parlament (EP) foglalkoztatási ügyekkel foglalkozó bizottsága.

2013.09.26 20:24MTI
Kósa Ádám (Fotó: MTI)

"Az európai baloldal elutasítja az egyenlő bánásmódot" - értelmezte a döntést közös közleményében Kósa Ádám és Őry Csaba fideszes EP-képviselő.

A két politikus szerint Kósa előterjesztése elsősorban a gyermeket vállaló nők pozitív megkülönböztetésének elősegítése, valamint az életkor, fogyatékosság, vallási és egyéb meggyőződés alapján fennálló diszkrimináció leküzdése és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében fogalmazott meg javaslatokat.

"Képmutató, hogy a szolidaritás jelszavát zászlajára tűző európai baloldal az eltérő nemi irányultságú csoportokon kívül más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyegyenlősége érdekében nem akar fellépni. Ez a kettős mérce elfogadhatatlan!” – szögezte le Kósa és Őry a szavazást követően.

A közleményben a két politikus kiemeli, hogy Kósa kereszténydemokrata-néppárti képviselőként első alkalommal jegyezhetett egy, korábban kizárólag a baloldal privilégiumának számító témakört feldolgozó dokumentumot, a jelentést mégis leszavazta a szocialisták, zöldek és kommunisták többsége.

"Az európai baloldal mellett egyértelműen elment a XXI. századi vonat. A hátrányos megkülönböztetés tilalma ugyanis nem elválasztható a többi társadalmi folyamattól, így a demográfiai válság kezelésétől sem, amivel a baloldal láthatóan nem tud mit kezdeni.

A baloldalnak nincs olyan válasza, ami egy fenntartható és szociálisan is stabil társadalmat eredményezne a jövőben, csak kicsinyesen ragaszkodik egyes érdekcsoportok jogaihoz, méghozzá az európai parlamenti többségét használva, akárcsak ezt a Tavares-jelentés során a viták alatt és annak elfogadásakor tette" – emelte ki Kósa Ádám, az EP egyetlen siket képviselője.

Egy, a szocialista frakcióhoz közel álló forrás a szavazást követően az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a Szocialisták és Demokraták képviselői a bizottságban azért szavaztak a Kósa-jelentés ellen, mert úgy ítélték meg, hogy a néppárti politikus által készített szöveg túlságosan szűken értelmezte a diszkrimináció fogalmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.