Visszaélés?

Az NSA előbb tudta, hogy felhúzzák a berlini falat, mint a németek

Az erről szóló jelentés ugyanakkor nem jutott el John F. Kennedy akkori elnökhöz. De Martin Luther Kinget is megfigyelték, illetve a vietnami háborút ellenző politikusokat is.

2013.09.26 14:27MTI

A vietnami háborút ellenző befolyásos szenátorokat, újságírókat és Martin Luther King polgárjogi harcost is megfigyelte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) 1967 és 1973 között - derült ki helyi idő szerint szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

Az NSA Lyndon B. Johnson elnök megbízásából indította el a megfigyeléseket egy Minaret fedőnevű akció keretében. Johnson azt akarta kideríttetni a titkosszolgálattal, hogy a vietnami háború ellen tiltakozó tüntetéseket támogatják-e külföldi kormányok.

Az akció keretein belül az NSA más titkosszolgálati intézményekkel együttműködve listát állított össze a háború ismert bírálóiról, akiket hat éven keresztül lehallgattak. Martin Luther King mellett a megfigyelt személyek között volt Frank Church demokrata és Howard Baker republikánus szenátor, a The Washington Post és a The New York Times mértékadó lapok egy-egy újságírója és Muhammad Ali ökölvívó is.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy a Minaretet később maguk az NSA dolgozói is "gyalázatos, ha nem egyenesen jogszerűtlen" akciónak minősítették.

Az 1973-ban, Richard Nixon elnöksége alatt - a Watergate-botrány közben - felfüggesztett akcióról már korábban is lehetett tudni, de a megfigyelt emberek pontos kiléte csak most került nyilvánosságra. A megfigyelésről készült iratok titkosításának feloldását a George Washington Egyetem nemzetbiztonsági archívumának két kutatója kezdeményezte.

A két kutató, Matthew Aid és William Burr közölte: a vietnami háború idején történt visszaélések sokkal súlyosabbak, mint a jelenleg folyó megfigyelési program esetleges jogszerűtlenségei. Bármennyire sokkolóak is az NSA belföldi megfigyeléseivel kapcsolatban a közelmúltban nyilvánosságra került információk, arra nincs bizonyíték, hogy manapság a titkosszolgálatok elmennének a Fehér Ház politikai ellenfeleinek lehallgatásáig - írták a kutatók.

Már csak ennyi áll - fotó: ma.hu

A szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumokból más érdekességekre is fény derült, például arra, hogy az NSA előzetesen tudott a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) tervéről, miszerint falat fog emelni Kelet- és Nyugat-Berlin közé. Az erről szóló jelentés ugyanakkor nem jutott el John F. Kennedy akkori elnökhöz.

Az NSA idén tavasszal került a figyelem középpontjába, amikor Edward Snowden, az ügynökség volt informatikusa leleplezte annak kiterjedt adatgyűjtési programját. A Snowden által kiszivárogtatott, szigorúan bizalmas dokumentumok alapján a hivatalosan külföldi elektronikus információszerzéssel megbízott NSA sok ezer amerikai állampolgárt figyelt meg, és számos szövetséges országot is lehallgatott, olykor saját hatáskörét is átlépve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.