Tart a harc Kasmírban

Fegyveres támadás egy rendőrörs és egy katonai tábor ellen

Fegyveresek hat embert megöltek egy rendőrőrs elleni támadásban Kasmír Indiához tartozó részén csütörtökön, majd tűz alá vettek egy közeli katonai tábort, ahol jelenleg is harcolnak a hadsereggel.

2013.09.26 08:15MTI

Helyi rendőrségi források szerint három katonai egyenruhába öltözött fegyveres nyitott tüzet a Dzsammu régióban található őrsre, négy rendőr és két civil meghalt.

Ezt követően a támadók elraboltak egy teherautót és egy közeli katonai táborhoz hajtottak, ahol legalább öt embert súlyosan megsebesítettek.

Az újabb kasmíri támadás mindössze egy nappal azután történt, hogy Manmohan Szingh indiai kormányfő szerdán bejelentette: az ENSZ-közgyűlés margóján találkozik pakisztáni kollégájával, Navaz Sariffal.

A találkozón - amelyre várhatóan a hétvégén kerül sor - többek között a kasmíri helyzetről is tárgyalni fognak. India azzal vádolja Pakisztánt, hogy részt vesz az indiai uralom ellen több mint két évtizede felkelést folytató fegyveresek kiképzésében, és hadianyaggal is ellátja a muszlim szeparatistákat. Iszlámábád tagadja ezt.

A túlnyomó többségében muzulmánok lakta Kasmír fel van osztva a nagyobbrészt hinduk lakta India és a zömmel muzulmán lakosságú Pakisztán között. Az immár atomhatalommá vált két ország 1947 óta, vagyis India függetlenné válása és Pakisztán megalakulása óta három háborút vívott egymással, ebből kettőt Kasmírért.

Legutóbb 2003-ban kötöttek fegyverszünetet, de azóta is gyakoriak a kisebb fegyveres villongások a határ mentén. A két szomszéd közötti feszültségek nyáron ismét kiéleződtek, miután augusztusban Kasmírban öt indiai katona meghalt egy támadásban, amit Újdelhi szerint pakisztáni erők követtek el.

Pakisztán tagadta, hogy köze lenne az esethez, amely számos további - kisebb, de halálos áldozatokat is követelő - összetűzéshez vezetett a közös határvonalnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.