Titkos adatgyűjtés

A média eltúlozta az amerikai megfigyelésekről szóló híreket?

Az amerikai titkos megfigyelési programmal kapcsolatos híreket a média "túldramatizálta" és "eltúlozta" - vélekedett szerdán egy washingtoni konferencián az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója.

2013.09.26 03:21MTI

Keith Alexander tábornok ezzel az NSA volt szerződéses alkalmazottjának, Edward Snowdennek a leleplezéseire reagált, amelyek szerint az amerikai hírszerzés a titkos megfigyelési program (Prism) révén számos olyan információhoz juthatott, amelyeket nem pusztán a potenciális ellenfelek, hanem a szövetségesek adatbázisaiból "halászott ki".

Ezek a leleplezések felháborodást váltottak ki számos országban. A média híradásaira utalva az igazgató tagadta, hogy az ügynökség lehallgatta volna az emberek telefonbeszélgetéseit, elolvasta volna elektronikus leveleiket. "Ez nem igaz. Mi tudjuk, hogy a dolgunk nem más, mint védeni ezt az országot (azaz az Egyesült Államokat). Ez nemes küldetés" - mondta Keith Alexander. Hozzáfűzte: "ennek az országnak a jövője attól függ, mennyire vagyunk képesek megvédeni magunkat az informatikai támadásokkal és a terrorista fenyegetésekkel szemben, ehhez pedig eszközökre van szükségünk".

Közben a The Guardian brit lap internetes oldalán beszámolt arról, hogy a The Hindu című napilap közölte: az NSA India ENSZ-képviseletét és washingtoni nagykövetségét is célpontjául választotta "adathalász" tevékenységéhez. A lap által megszerzett dokumentum szerint az amerikai ügynökség a Prism program segítségével főleg India belpolitikájáról, stratégiai és kereskedelmi érdekeltségeiről gyűjtött információkat, különös tekintettel nukleáris és űrkutatási programjaira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.