Terror

Jó előre eltervezték a nairobi merényletet?

A kenyai biztonsági erőkéhez hasonló gépkarabélyokkal felszerelt támadók közül néhányan állítólag váltóruhát is vittek magukkal, hogy a mészárlást túlélő civilek közé vegyülve elszökhessenek a hatóságok elől.

2013.09.25 17:46MTI
Fotó: MTI

A fegyvereket a helyszínen előre elrejtették, a támadást pedig minden részletre kiterjedően, alaposan eltervezték a kenyai Westgate bevásárlóközpontot elfoglaló fegyveresek, az al-Shabaab terrorszervezet tagjai - írta szerdán a The New York Times (NYT) című amerikai napilap.

A szomáliai merénylőkből, illetve bizonyos források szerint az Egyesült Államokban vagy más nyugati országban toborzott iszlamistákból álló csoport tagjai a támadást megelőző hetekben alaposan eltervezték a támadást, áttanulmányozták a bevásárlóközpont alaprajzát, valamint az épület szellőzőrendszerét - idézett amerikai illetékeseket a napilap.

A NYT forrásai közölték, hogy a túszejtők akciójuk előtt egy nehézgépfegyvert rejtettek el a sok üzletet magában foglaló, nagy kiterjedésű plázában. "A helyszínen voltak a felszereléseik, segítőik voltak az épületben" - összegezte az egyik amerikai illetékes.

A lap szerint a kenyai biztonsági erőkéhez hasonló gépkarabélyokkal felszerelt támadók közül néhányan váltóruhát is vittek magukkal, hogy a mészárlást túlélő civilek közé vegyülve elszökhessenek a hatóságok elől.

A DNS-elemzés lehetővé fogja tenni annak megállapítását, hogy a merénylők között valóban voltak-e nyugati országokban toborzottak.

A napilap által megszólaltatott szemtanúk elmondták, hogy legalább két nő is volt a fegyveresek között.

A kenyai túszdráma szombaton vette kezdetét, miután fegyveresek elfoglalták a nairobi bevásárlóközpontot. Az iszlamisták által végrehajtott támadásban legalább hatvanegy civil és hat kenyai katona vesztette életét, százhetvenöten pedig megsebesültek. Uhuru Kenyatta kenyai elnök kedd este jelentette be, hogy a biztonsági erőknek sikerült teljesen átvenniük az ellenőrzést az épület felett, és három napos nemzeti gyászt rendelt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.