New Yorkban tartózkodik az iráni elnök

A holokauszt "történelmi tény" - Róháni elismerte

Haszan Róháni iráni elnök elismerte, hogy a holokauszt "történelmi tény", a nácik elítélendő bűnténye volt a zsidók ellen.

2013.09.25 07:23MTI
Fotó: MTI

"Általánosságban elmondhatom, hogy a történelem során bármely emberiesség elleni bűntett, beleértve a nácik által elkövetett bűncselekményeket a zsidók ellen, helytelen és elítélendő" - magyarázta az iráni államfő a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

Hozzátette, hogy a holokauszt méreteit a történészeknek kell megítélni. Az iráni elnök jelenleg New Yorkban tartózkodik, és a CNN által szerdán közölt interjú előtt felszólalt az ENSZ Közgyűlésében.

A mérsékeltnek tartott Haszan Róháni szavai jelentős változást jeleznek elődje, Mahmúd Ahmadinezsád holokauszttal kapcsolatos nézeteihez képest. Ahmadinezsád számos alkalommal vitatta a vészkorszak megtörténtét, illetve méreteit, és "rákos fekélyként" beszélt Izraelről, valamint követelte, hogy a zsidó államot "radírozzák le" a térképről.

Amikor Róháni helyi idő szerint kedden felszólalt az ENSZ Közgyűlésének 68. ülésszakán, az izraeli küldöttség kivonult az ülésteremből, akárcsak a korábbi években, amikor a mikrofonhoz lépett Ahmadinezsád.

Rónáhi felszólalása azonban merőben különbözött Ahmadinezsád kirohanásszerű szónoklataitól, elemzők szerint beszéde hangnemben és tartalmilag egyaránt mérsékeltebb és békülékenyebb volt. Róháni kijelentette, hogy a nukleáris és más tömegpusztító fegyvereknek nincs helyük Irán biztonsági és védelmi doktrínájában.

Azt is közölte, hogy kormánya bizonyos feltételek mellett kész haladéktalanul "határidőhöz kötött és eredményorientált" tárgyalásokat kezdeni a vitatott iráni nukleáris programról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.