Bort iszik...

Az abortuszt bírálta a pápa egy nappal a kicsinyes szabályok elvetése után

Elítélte a terhességmegszakítást Ferenc pápa pénteken, mint a mai kor fogyasztói kultúrájának egyik tünetét, és arra biztatta a katolikus orvosokat, hogy utasítsák vissza az elvégzését. Ezt egy nappal azután tette, hogy a média felkapta szavait, amelyekkel kárhoztatta az egyház "kicsinyes szabályok" iránti megszállottságát.

2013.09.21 03:30MTI

Kijelentésével az egyházfő az AP amerikai hírügynökség szerint egyfajta békülékeny gesztust tett a katolikus egyház dogmatikusan gondolkodó konzervatív szárnya felé.

Katolikus nőgyógyászokkal találkozva Ferenc pápa erőteljes abortuszellenes üzenetet fogalmazott meg, és felidézte a Vatikán tanítását a születendő gyermekek védelmének szükségességéről.

A találkozóra egy nappal azután került sor, hogy a média felkapta szavait, amelyekkel kárhoztatta az egyház "kicsinyes szabályok" iránti megszállottságát, ami elriasztja a hívőket. A csütörtökön megjelent terjedelmes interjúban, amelyet a La Civilta Cattolica olasz jezsuita folyóirat főszerkesztőjének adott és amely egyházszerte reagálások hullámát váltotta ki, Ferenc pápa sürgette az egyház lelkészeit, hogy legyenek inkább könyörületesek és befogadóak, és ne lovagoljanak annyira az olyan megosztó, érzékeny témákon, mint amilyen az abortusz, a melegházasságok és a fogamzásgátlás.

Már az interjú megjelentetése előtt egyes konzervatív egyházi vezetők az Egyesült Államokban csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy a pápa tartózkodott az egyház ezekkel kapcsolatos szabályainak újbóli leszögezésétől.

A pénteki interjúban Ferenc pápa ezt azzal magyarázta, hogy az egyház tanításai e témákban jól ismertek, és nem érzi a folyamatos hangoztatásuk szükségességét.

Jóllehet, ezt pénteken is elmondta, az orvosok előtt elhangzott megjegyzéseiben a katolikus egyházfő elítélte az "eldobható javak kultúráját", amely igazolja az életektől való megszabadulást, és hozzátette, hogy az orvosok különösen gyakran kerülnek olyan helyzetekbe, amelyekben azt várják tőlük, hogy "ne tiszteljék az életet".

"Minden meg nem született gyermek, amelyet igazságtalanul elvetetnek, Jézus Krisztus arcát, az Úr arcát viseli" - mondta, arra szólítva fel a nőgyógyászokat, hogy hallgassanak a lelkiismeretükre, és segítsék világra az új életeket.

Ferenc pápának a Civilta Cattolica számára adott magyarázatai az AP hírügynökség tudósítója szerint nem jelentenek változást az egyház tanításaiban, de hangvételükben radikális elmozdulást mutatnak, és éles ellentétben állnak két közvetlen elődjének felfogásával, akik számára a dogma mindenekfelett való volt.

Drámaian őszinte interjújában a pápa egyebek közt azt mondta, hogy az egyháznak kevésbé kéne hajlania az elutasításra - emelte ki a Reuters hírügynökség. Papjainak befogadóbbnak kell lenniük, és nem hideg, dogmatikus bürokratáknak. A gyóntatószék - mondta - "nem egy kínzókamra, hanem egy olyan hely, ahol az Úr kegyelme ösztönöz bennünket arra, hogy jobbak legyünk".

Eltérően elődjétől, Benedek pápától, aki azt vallotta, hogy a homoszexualitás egy természettől adott rendellenesség, Ferenc pápa például úgy fogalmazott, hogy számos levelet kapott homoszexuális emberektől, akik "társadalmilag sebzettnek" érzik magukat, amiért az egyház örökösen elítéli őket. "De az egyház nem akarja ezt tenni."

"Az egyháznak joga van kifejezni nézeteit az emberek szolgálatában, de Isten a teremtésben szabaddá tett minket. Az nem lehet, hogy lelkileg beavatkozzunk egy ember életébe" - mondta.

Pénteken több olasz napilap történelmi hangulatváltás jeleként értékelte a csütörtöki interjúban elhangzott kijelentéseket. A milánói Corriere della Sera és a torinói La Stampa egyenesen forradalminak nevezte Ferenc pápa szavait.

Az olasz melegszervezeteket tömörítő Gay Center szóvivője is úgy fogalmazott, hogy Ferenc pápa forradalmat indít a katolikus egyházban. Szavaival még számos politikusnál is messzebb ment - jegyezte meg pénteken Fabrizio Marrazzo.

Robert Zollitsch, a német püspöki konferencia elnöke is elismerően szólt a katolikus egyházfő őszinte szavairól, amelyeket a német püspökök meg fognak vitatni jövő heti tanácskozásukon.

A német katolikusok központi bizottsága - az egyház világi szervezeteit összefogó testület - Ferenc pápa kijelentéseire reagálva közölte: bíznak benne, hogy az argentin egyházfő megújulási folyamatot indít el a katolikus egyházban. A szervezet arra számít, hogy a jövőben engedélyezni fogják az áldozást az elváltak és a különböző felekezetű házastársak számára. "Nagyon biztató jeleket látunk Rómából" - mondta Alois Glück, a német katolikusok központi bizottságának elnöke. "Olyan témákat hoz szóba, amelyek korábban elfojtott tabuknak számítottak" - idézte Glück szavait a dpa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.