Öncenzúra

Megijedtek a kormány kampányától a mikroblogolók

A korábbinál kevesebbet írnak és jobban ügyelnek szavaikra a legbefolyásosabb kínai mikroblogolók azóta, hogy a kormány kampányt indított az online pletykák visszafogása érdekében.

2013.09.15 17:15MTI

A témáról cikkező South China Morning Post a közösségi médiát érintő adatgyűjtéssel foglalkozó, Weiboreach nevű cég statisztikáit idézi, amelyek azt mutatják: a legbefolyásosabb bloggerek aktivitása érezhetően visszaesett az elmúlt hónapokban. A vállalat véletlenszerűen kiválasztva 4500, több mint 50 ezer ember által követett mikroblogot vett alapul kutatásához. A vizsgált minta átlagos napi bejegyzéseinek száma augusztus végén 7300 körül alakult, miközben az év elején még 10 500 volt. A cég által készített grafikonon az is látható: az aktivitás kivétel nélkül minden egyes hónapban csökkenést mutatott.

A véleményvezérek elcsöndesedésének hátterében a kínai vezetés által május elején meghirdetett kampány áll. Ez az interneten, mindenekelőtt pedig a társadalmi párbeszéd első számú platformját jelentő mikroblogokon közzétett információk valódiságának garantálására, az online pletykák leleplezésére irányul. A cél elérésében kiemelt szerepet kapnak a legnagyobbak, a tömegek által követett "mikroblog-hírességek". A több mint félmilliárd regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon ma mintegy kétszáz embert kísér figyelemmel több mint 10 millió ember, és háromezernek a követő tábora nagyobb egymilliónál. Legalább százezer rendszeres olvasóval mintegy 19 ezer blogoló rendelkezik.

A Zsenmin Zsipao központi pártlap augusztus végén-szeptember elején több hetes cikksorozatban emlékeztetett a legnagyobbak felelősségére, s a téma mára állandósult a televíziós híradásokban és rádióműsorokban. A véleményvezéreket augusztus elején félhivatalos nyilvános "elbeszélgetésre" hívták, hogy öncenzúrára szólítsák fel, és megnyerjék őket a központi kampánynak. Az utóbbi két hónap során különböző okokra hivatkozva többük blogját bezárták, így például a korábban a Man ázsiai irodalmi díj jelöltjeinek listájára is feljutó Hao Csün, vagy ismertebb nevén Murong Hszüe-cunét, aki főképp aktuális társadalmi kérdésekről, a kínai vezetésről, korrupcióról és cenzúráról értekezett blogján. Többek újbóli regisztrációját pedig lehetetlenné tették, sokan ugyanakkor szó szerint öncenzúrát gyakorolnak, s maguk törlik ki korábbi provokáló bejegyzéseiket.

Teszik ezt annál is inkább, hogy a befolyásos bloggerek nemcsak a cenzorok, de a hatóságok figyelmét is felhívták magukra. Augusztus végén őrizetbe vették a 12 millió követővel rendelkező Charles Hszüe amerikai-kínai üzletembert, mert a vádak szerint prostituáltakat futtatott. A hét elején a főképp Jünnan tartományban ismert, a hatóságok bánásmódját kritizáló Tung Zsu-pint vették őrizetbe pénzügyi csalás miatt. A legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség közölte: a jövőben meghatározott esetekben akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak az interneten álhíreket terjesztők.

Az elcsendesülő bloggereket, blogbezárásokat, őrizetbe vételeket látva sokan már temetik a mikroblogokat, mondván a központi kampány kiváltotta öncenzúra ellehetetleníti az élénk társadalmi párbeszédet. A Weiboreach egy korábbi tanulmányában rámutat: a kínai mikroblogokon való általános aktivitás két és fél évvel ezelőtti szintre csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.