Az illegális bevándorlás, a melegházasságok ellen

Összeült az európai szélsőjobb

Az olaszországi Cantuban tartanak találkozót európai szélsőjobboldali pártok. A pénteken elkezdődött Festival Boreal elnevezésű esemény ellen mintegy kétszáz baloldali aktivista tüntetett.

2013.09.14 12:55MTI

A tüntetők péntek este a város központi terén, a rendezvénynek otthont adó épület előtt gyűltek össze transzparenseikkel - jelentette szombaton az APA osztrák hírügynökség.

A találkozót a Forza Nuova olasz neofasiszta szervezet hirdette meg, és eredetileg Milánóban tervezték megtartani, de Giuliano Pisapia polgármester vétója miatt át kellett helyezniük a Como melletti Cantuba.

A találkozót Roberto Fiore, a Forza Nuova elnöke és Toroczkai László, a magyar 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője nyitotta meg. Fiore beszédében vitatta, hogy a Festival Boreal neonáci találkozó lenne, miként azt az olasz sajtó minősítette.

"Olyan témákkal foglalkozunk, amelyek mindenhol vita tárgyát képezik, mint például az illegális bevándorlás, a melegházasságok elleni fellépés, amelyek ellen egész Európában tiltakoznak" - állította a Forza Nuova vezetője olasz sajtójelentések szerint.

A "sztárvendégek" közé számít a Brit Nemzeti Párt vezetője, Nick Griffin európai parlamenti (EP-)képviselő, valamint Thibaut de Chassey, a szélsőjobboldali Renouveau Francais vezetője. A görög Arany Hajnal neonáci szervezet több tagja is részt vesz a rendezvényen.

Cantu polgármestere, a balközép városi koalíciót vezető Claudio Dizzozero a részvevők előtt mondott beszédében eképpen indokolta hozzájárulását a Festival Boreal megrendezéséhez: "Egyszerű polgárként azt mondtam volna, hogy nem, polgármesterként és meggyőződéses demokrataként viszont az az álláspontom, hogy a véleményszabadságot biztosítani kell."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.