Lélegzetvételhez jut a Föld

Kína csökkenti a légszennyezésért felelős széntüzelésű erőművek számát

Nem épül több széntüzelésű erőmű az ország három fontos ipari régiójában, és általában is csökkenti a szén energiatermelésben játszott szerepét, egyben növeli a földgáz és az atomenergia arányát.

2013.09.12 13:44MTI

2017-ig 65 százalékra csökkentik a szénalapú áramtermelés arányát - áll a kínai kormány honlapján közzétett, környezetvédő szervezetek szerint "igen ambiciózus" akciótervben. Amerikai kormányzati becslés szerint jelenleg a Kínában felhasznált energia nagyjából 70 százalékának forrása szén.

A kínai kormány ütemterve szerint nem épül több széntüzelésű erőmű három fontos ipari régióban: a főváros, Peking környékén, a keleti parton, Sanghaj térségében - a Jangce folyó torkolatában - és délen, a Gyöngy-folyó deltájában, Kuangtung (Kanton) tartományban.

Emellett a Peking körül elterülő Hopej tartományban - ahol a legtöbb acélt gyártják egész Kínában - 2015-ig 40 millió tonnával csökkentik a szénfelhasználást. Pekingben ugyanezen időszakban 13 millióval, 10 millió tonna alá apasztanák a felhasznált szén mennyiségét. Ezzel párhuzamosan 2017-ig a jelenlegi 12,5 gigawattról 50 gigawattra növelnék az atomerőművek kapacitását, és 2015 végéig 150 millió köbméterrel bővítenék az ipari központokba földgázt szállító csővezetékek áteresztő-képességét. Kínában jelenleg 16 atomreaktor üzemel, és további 26 épül.

A kormányzati tervek között szerepel, hogy Pekingben és környékén 2017-ig 25 százalékkal csökkentik a légszennyezést, konkrétan az egészségre leginkább ártalmas finom porszemcsék, vagyis a 2,5 mikrométer (PM2,5) átmérőnél kisebb részecskék arányát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.