Nagy a különbség

Hatalmas a vagyoni szakadék az Egyesült Államokban

Majdnem száz éve nem volt annyira széles az Egyesült Államokban a társadalmi vagyonszakadék a legtehetősebb egy százalék és a fennmaradó 99 százalék között, mint most, a Kaliforniai Egyetem, a Párizsi Közgazdasági Iskola és az Oxfordi Egyetem közgazdászainak közös tanulmánya szerint.

2013.09.11 19:17MTI
http://www.freedigitalphotos.net

A felső egy százalék tavaly a lakossági összjövedelem több mint 19 százalékával gyarapodott, ilyen magas arányra 1928, a nagy gazdasági világválság kitörésének előestéje óta nem volt példa. A felső 10 százalékot tekintve is rekordnagyságú, 48,2 százalék a hányad.

Az Egyesült Államokban a jövedelmi különbségek csaknem három évtizede töretlenül nőnek. A felső egy százalék jövedelme 2012-ben mintegy 20 százalékkal nőtt, míg a lakosság 99 százalékának mindössze egyetlen százalékkal.

Mindazonáltal a leggazdagabbakat súlyosabban érintette a legutóbbi pénzügyi válság, jövedelmük több mint 36 százalékkal esett vissza 2007 és 2009 között. A 99 százaléké 11,6 százalékkal. Természetesen az egy százalék jólétét ez nemigen rendítette meg, nem úgy mint a lakosság széles rétegeinek életét.

Amióta a recesszió 2009 júniusában "hivatalosan" véget ért, a felső 1 százalék élvezi a vállalati profitok és a részvényárak emelkedésének hasznát, annak döntő hányadát. Tavaly átlagosan több mint 394 ezer dollár - 87 millió forint - volt az 1 százalék adózás előtti háztartásonkénti bevétele, a felső 10 százaléké pedig meghaladta 114 ezer dollárt. A jövedelemben a fizetések mellett benne van a részvényekből, osztalékokból, nyugdíjakból származó bevételek.

A gazdagok és szegények közti szakadék a második világháborút követően szűkült az Egyesült Államokban, mert a szakszervezetek eredményesen tárgyaltak magasabb bérekről, és 1973-ban a felső 1 százalék a lakossági összjövedelemből csak 7,7 százalékkal részesült, ez volt e réteg számára a mélypont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.