A második legtöbb voksot szerezte meg

Navalnij a szavazatok egy részének újraszámlálását követelte

Nem ismerte el a vasárnapi főpolgármester-választás eredményét és a szavazatok egy részének újraszámlálását követelte hétfőn Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, aki Szergej Szobjanyin megbízott városvezető mögött a második legtöbb szavazatot szerezte meg.

2013.09.09 15:00MTI

Navalnij az otthonukban szavazók regisztrálását vitatta és a "problémás" szavazókörökben leadott voksok megsemmisítésére szólított fel. Szerinte a nyilvántartásba vételnél a hatóságok több esetben megsértették a választási szabályokat.

A neves ellenzéki, aki az előzetes eredmények szerint a voksok 27,24 százalékát kapta a moszkvai főpolgármester-választáson, tárgyalni akar a szavazás eredményéről a Kreml támogatását élvező Szergej Szobjanyinnal, aki a voksok 51,37 százalékával végzett az első helyen.

Alekszej Navalnij szerint ellenfelének szavazataihoz csalással tettek hozzá annyit, hogy meghaladja a törvényben előírt 50 százalékot. Ellenkező esetben második választási fordulót kellett volna tartani Moszkvában. Szobjanyin stábjában Navalnij kezdeményezését elutasították, mondván, hogy a megbízott főpolgármesternek nem tartozik a kompetenciájába a választási eredmények megvitatása.

"Navalnij nem jó helyre fordult. A voksok összesítését vagy a választási bizottságnál, vagy a bíróság lehet megfellebbezni" - érveltek. Alekszej Navalnij már a kora reggeli órákban "csalásra" hivatkozva kétségbe vonta Szergej Szobjanyin jelenlegi városvezető győzelmét és azzal fenyegetett, hogy híveit az utcára viszi tüntetni, ha nem lesz második forduló.

Az ellenzéki vezető stábja moszkvai polgármesteri hivatalnak már korábban bejelentett egy hétfő esti tüntetést. Navalnij azt is kijelentette, hogy nem ismeri el a választásokat, s mivel nyugalmat akar az orosz fővárosban, egyetlen szavazatát sem hagyja elveszni.

Mihail Prohorov orosz milliárdos, a Polgári Platform nevű párt elnöke szerint Moszkvában tiszta, átlátható választások zajlottak. Az üzletember, aki tavaly márciusban a harmadik helyen végzett az államfőválasztáson, komoly politikai fegyvertényt mondhat magáénak és pártjának, mivel az általa támogatott Jevgenyij Rojzman az előzetes adatok szerint megnyerte a jekatyerinburgi polgármester-választást.

A szavazók alacsony, 32 százalékos részvétele Alekszej Navalnijnak kedvezett - ismerték el a Vedomosztyi című befolyásos orosz napilap internetes változatának nyilatkozva még a Kremlhez közeli szakértők is. Igor Bunyin szakértő szerint Alekszej Navalnij számára a 27 százalékos eredmény hatalmas siker, és hozzátette, hogy egy ilyen politikust nem lehet börtönbe zárni. Az ellenzéki ügyvéd-bloggert még június 18-án egy kirovi kerületi bíróság első fokon 5 év szabadságvesztésre ítélte sikkasztás vádjával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.