Kiállnak Murszi mellett

A Muzulmán Testvériség több ezer híve vonult az utcákra

A pénteki ima után ismét a Muzulmán Testvériség több ezer híve vonult utcára Egyiptom számos nagyvárosában, hogy a hadsereg ellen és Mohamed Murszi elmozdított kormányfő mellett tüntessen, miközben sajtóértesülések szerint a kormány a szervezet betiltására készül.

2013.09.06 15:32MTI

Az iszlamista szervezet korábban arra szólította fel a követőit, hogy pénteken vonuljanak utcára "a forradalom védelmében". Délután Kairó, Iszmailíja, Szuez, Alexandria és Tanta városában is ezrek demonstráltak a Muzulmán Testvériség felhívására, a "katonai uralom" végét követelve, egyiptomi zászlókat és Murszi portréit lengetve.

Tantában és Alexandriában összecsapások alakultak ki a Muzulmán Testvériség hívei és a szervezet ellenzői között. A hatóságok közlése szerint Alexandriában az utcán dulakodó csoportokat a hadsereg és a rendőrség választotta szét. Az iszlamista szervezet ugyanakkor fényképes bizonyítékokra hivatkozva azzal vádolta meg a biztonsági erőket, hogy civil ruhás rendőrök Tantában részt vettek a tüntetők elleni támadásban.

A hatóságok azt is bejelentették pénteken, hogy életét vesztette a csütörtöki, Mohamed Ibrahim egyiptomi belügyminiszter elleni sikertelen merénylet egyik civil sebesültje. Az is kiderült, hogy lopott volt az az autó, amelyben csütörtökön pokolgép robbant, amint a rendőrséget is irányító belügyminisztert szállító konvoj elhaladt mellette.

A pénteki tüntetések mérete ezúttal is messze elmaradt a Muzulmán Testvériség korábbi megmozdulásaitól. Megfigyelők szerint folyamatosan csökken a tüntetéseken részt vevők száma augusztus 14-e óta, amikor több mint ezren vesztették életüket, amikor a rendőrség erőszakkal felszámolta az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Murszi elmozdítása miatt tartottak tiltakozást.

A tüntetők számának csökkenésében az is szerepet játszott, hogy a biztonsági erők az utóbbi hetekben jelentősen meggyengítették a szervezetet.

A hatóságok több mint kétezer iszlamistát letartóztattak, köztük a testvériség számos vezetőjét. Pénteki egyiptomi sajtóértesülések szerint a hatóságok napokon belül be is fogják tiltani a Muzulmán Testvériséget arra hivatkozva, hogy a szervezet főhadiszállásán fegyvereket és robbanószereket tároltak és az épületből lövéseket is leadtak.

Ugyanakkor a mozgalom 2011-ben alapított politikai szárnyát, a Szabadság és Igazságosság Pártot nem fogja érinteni a lépés - közölte  az egyiptomi al-Akbar napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.