Harcra kész

Ankara bármilyen Szíria-ellenes koalícióba benne lenne

Törökország minden Szíria-ellenes koalícióhoz kész csatlakozni - közölte Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerdán. A kormányfő azt is elmondta, hogy visszatér Kairóba Törökország egyiptomi nagykövete.

2013.09.04 15:00MTI
MTI

A kormányfő arról nem tett említést, hogy a Szíria-ellenes szövetséghez való csatlakozás jelenthet-e egy esetleges katonai beavatkozást a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányzat ellen. "Már korábban is említettük, hogy készek vagyunk részt venni bármilyen koalícióban, és hogy ezt egyfajta önkéntes szövetségnek tekintjük" - mondta Erdogan röviddel azelőtt, hogy útnak indult a csütörtökön Szentpéterváron rendezendő G20-csúcsértekezletre.

A miniszterelnök azt is közölte, hogy szerdán késő este visszatér Kairóba Huszein Avni Botsali, Törökország egyiptomi nagykövete. A török diplomatát három hete hívták vissza Egyiptom fővárosából, miután a megbuktatott iszlamista Mohamed Murszi elnök visszatérését követelő tüntetésekre erőszakkal válaszolt az egyiptomi átmeneti kormány.

"Ne felejtsék el, hogy konzultációra hívtuk vissza a nagykövetet. Nem akarjuk bezárni követségünket" - közölte Erdogan. Figyelmeztetett, hogy ezt a döntést az egyiptomi helyzet változása esetén átértékelhetik.

Ankara nem támogatta Murszi elnök hatalomból való eltávolítását. A két ország közötti feszültség tovább növekedett, amikor augusztus 14-én az egyiptomi biztonsági erők feloszlatták a Murszi elnök visszatéréséért tüntető iszlamistákat, és az erőszakban országszerte mintegy hatszázan vesztették életüket. A Muzulmán Testvériséget és Murszit támogató Erdogan elítélte az eseményeket, és "mészárlásként" értékelte a békés tüntetők elleni fellépést.

Augusztus 15-én mindkét ország kijelentette, hogy konzultációra hívja vissza nagyköveteit. Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Egyiptom törökországi nagykövete addig nem tér vissza Ankarába, amíg Törökország beavatkozik Egyiptom belügyeibe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.