Senki nem sérült meg

Pokolgépes merénylet a török főkonzult szállító konvoj ellen

Pokolgépes merénylet érte a török főkonzult szállító konvojt Észak-Irakban, a robbanásban szerencsére senki nem sérült meg.

2013.09.02 16:32MTI

A török külügyminisztérium szóvivője elmondta, az autók az iraki kurdok fővárosának számító Arbil városból tartott Moszul település felé, amikor egy, az út mentén elhelyezett robbanószerkezet működésbe lépett.

A lehetséges elkövetők ellen nyomozás folyik, és egyelőre az sem biztos, hogy a főkonzul volt-e az eredeti célpont. Bagdad és Ankara között az utóbbi években megromlott a viszony, ami elemzők szerint nagyban betudható annak, hogy Törökország "teszi a szépet" az Irak északi részén autonóm régióban élő kurdoknak a területen fellelhető kőolajkészlet miatt.

A világ negyedik legnagyobb kőolajkészletével rendelkező Irak központi kormánya ragaszkodik ahhoz, hogy egyedül ellenőrizze az energiahordozó exportját, míg a kurdok úgy vélik, hogy az új iraki - a 2003-ban az Egyesült Államok csapatainak bevonulása után megújított - szövetségi alkotmány rögzíti rendelkezési jogukat a területükön kiaknázatott kőolajvagyon felett.

Ankara és Bagdad eltérően ítéli meg a Szíria ellen tervezett amerikai katonai csapásokat is, Irak ugyanis ellenzi, míg a török kormány a katonai beavatkozás egyik legbuzgóbb támogatója. A nézetkülönbségek ellenére a két ország továbbra is egymás fontos kereskedelmi partnere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.