Szíria

Két ballisztikus rakéta kilövését észlelték orosz radarállomások

A rakétákat állítólag közép-európai idő szerint 8 óra 16 perckor indították el a Földközi-tenger keleti partszakaszának irányába. Egyelőre nem tudni, hogy mindennek köze van-e a szíriai konfliktushoz.

2013.09.03 12:09MTI
Fotó: MTI

Orosz radarállomások a Földközi-tenger középső részéről keleti irányba elindított két ballisztikus rakéta kilövését észlelték - jelentette kedden a RIA orosz hírügynökség.

A hírügynökség az orosz védelmi minisztérium szóvivőjét idézte, aki szerint a rakétakilövést moszkvai idő szerint 10 óra 16 perckor (közép-európai idő: 8.16) egy armaviri, a Fekete-tenger közelében lévő radarállomás regisztrálta, amelynek feladata az európai és iráni rakétamozgások megfigyelése. Az orosz védelmi tárca nem kommentálta a hírt.

A RIA később egy damaszkuszi forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a rakéták a tengerbe estek.

A damaszkuszi orosz nagykövetség azt közölte, hogy a szíriai fővárosban nem voltak hallhatók robbanások, és nem szólaltak meg a rakétatámadást jelző szirénák.

A rakétákat a Földközi-tenger keleti partszakaszának irányába lőtték ki. Egyelőre nem tudni, hogy az eseménynek köze van-e a szíriai konfliktushoz.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a történtekről.

Az izraeli hadseregnek nincs tudomása semmilyen rakétakilövésről a Földközi-tenger keleti medencéjében - közölte az izraeli védelmi minisztérium szóvivője.

Az amerikai védelmi minisztérium sajtóosztályának ügyeletese úgy nyilatkozott, hogy a tárcának nincs tudomása ballisztikus rakéták kilövéséről a Földközi-tengeren. A francia védelmi minisztériumnak ugyancsak nincsenek értesülései az állítólagos eseményről.

A NATO brüsszeli és monsi főhadiszállásán nem kommentálták a rakétakilövést. Mindkét helyen csak annyit közöltek, hogy "igyekeznek ellenőrizni az információt", de amíg nem kapnak a NATO struktúráitól hivatalos tájékoztatást, nem kommentálják a sajtóértesüléseket.

Kedvezőtlenül befolyásolja a térségbeli helyzetet, hogy az Egyesült Államok hadihajókat küldött Szíria partjainak közelébe - jelentette ki kedden az orosz védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Oleg Dogajev hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nyomásgyakorlása komoly aggodalmat vált ki. Hozzátette: kedvezőtlenül hatnak a térségbeli katonai helyzetre azok a közlések, hogy manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajókat irányítottak Szíria partjaihoz.

Dogajev szerint az egyoldalú erődemonstráció aláássa a politikai-diplomáciai erőfeszítéseket.

Az amerikai haditengerészet vasárnap jelentette be, hogy még közelebb vezényelte a Nimitz atommeghajtású repülőgép-hordozót és kísérő hajóit Szíriához arra az esetre, ha szükség volna rájuk egy esetleges katonai csapásnál az arab ország ellen.

A Nimitz jelenleg a Vörös-tengeren tartózkodik, de egyelőre nem kapott olyan parancsot, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjébe kellene mennie.

Az amerikai haditengerészet a Földközi-tengeren már amúgy is megkétszerezte jelenlétét az utóbbi egy hétben: öt romboló és egy kétéltű hajó tartózkodik a szír partok közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.