Atomtöltet hordozására alkalmas

Ballisztikus rakétát tesztelt Pakisztán

A pakisztáni hadsereg közölte szerdán, hogy sikeresen kipróbált egy atomtöltet hordozására alkalmas, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát, amely egy korábbi változat továbbfejlesztése.

2012.04.25 10:05MTI

A kipróbált rakéta a Hatf-IV (Sahín-1A), amely egy korábbi típus megnövelt hatótávolságú változata, a korábbi verzió maximum 750 kilométer távolságban lévő célpont leküzdésére volt képes. Az új változat hatótávolságát nem közölték.
   
Iszlámábád előzetesen figyelmeztette Újdelhit és más országokat, hogy ballisztikus rakétát készül tesztelni.
   
Pakisztán szomszédja és régi ellensége, India a múlt héten jelentette be, hogy kipróbált egy atomtöltet célba juttatására alkalmas, új, nagy (5000 kilométeres)  hatótávolságú rakétát.
   
A két dél-ázsiai ország három háborút vívott egymással, amióta 1947-ben felszabadult a brit gyarmati uralom alól, de viszonyuk jelentősen javult azután, hogy 2004-ben béketárgyalásokat kezdtek egymással. A közeledési folyamatot India megszakította a pakisztáni szélsőségesek által végrehajtott 2008-as mumbai terrortámadás után, de 2010 április végén a két ország miniszterelnöke újból tárgyalt egymással egy Bhutánban tartott regionális konferencián, s megállapodtak, hogy lépéseket tesznek kapcsolataik normalizálására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.