Szorgos népünk győzni fog!

Szíria megvédi magát

Szíria "minden lehetséges eszközt" bevet, hogy megvédje magát egy amerikai katonai csapás esetén - jelentette ki kedden Valíd Moallem szíriai külügyminiszter.

2013.08.27 14:01MTI
Mahmúd Ahmadinezsád egykori iráni elnök (baloldalt) üdvözli Valíd Moallem szíriai külügyminisztert

Szíria két út előtt áll: vagy feladják, vagy felveszik a harcot, és ők az utóbbit választják - közölte a külügyminiszter a fővárosban, Damaszkuszban tartott sajtótájékoztatóján.

A szíriai diplomácia vezetője azt nem fejtette ki, pontosan mit is értett "minden lehetséges eszköz" alatt.

Moallem szerint John Kerry amerikai külügyminiszter hazudott és semmibe vette az ENSZ ellenőreinek folyamatban lévő vizsgálatát, amikor hétfőn azt állította, hogy "tagadhatatlan" bizonyítékai vannak a vegyi fegyverek múlt hét szerdai szíriai bevetésének.

Moallem felszólította a szíriai rezsimet vegyi fegyverek használatával megvádoló embereket, hogy mutassák be bizonyítékaikat.

Mindeközben Emma Bonino olasz külügyminiszter bejelentette, hogy Olaszország nem vesz részt aktívan egy Szíriával szembeni esetleges katonai fellépésben, ha az az ENSZ BT felhatalmazása nélkül indul.

Az itáliai diplomácia vezetője a felső- és alsóház külügyi bizottságának együttes ülésén hangsúlyozta, hogy az olasz kormány elítéli a Szíriában történt vegyi támadást. "Határozott meggyőződésem azonban, hogy erre a Biztonsági Tanácsnak kell minél előbbi és félreérthetetlen választ adnia" - fogalmazott.

Bonino hétfőn azt hangoztatta, hogy "ezerszer" meg kell gondolni a Szíriával szembeni katonai beavatkozást. Most azt mondta, hogy a fellépéshez jogi alapot kizárólag a Biztonsági Tanács határozata adhat. Megjegyezte, hogy Itália már jelenleg is erején felül teljesít a szövetségesekkel közös nemzetközi katonai missziókban Libanonban, Afganisztánban és Líbiában.

Bonino Egyiptomról is beszélt, hangsúlyozva, hogy "esélyt kell adni" az észak-afrikai államban megkezdődött politikai folyamatnak. Úgy vélte, hogy Egyiptomban kudarcot vallott az Európai Unió külpolitikája a felek közötti közvetítési kísérletekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.