Szíria elleni katonai beavatkozás

Irán óva int: lángba borulhat az egész térség!

A szóvivő közölte azt is, hogy az augusztus 21-i szíriai feltételezett vegyifegyver-támadást a lázadók hajtották végre, erre bizonyítékok is vannak, amelyeket Oroszország be is mutatott az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

2013.08.27 12:36MTI

Irán kedden arra figyelmeztetett, hogy a Szíria elleni katonai beavatkozás nyomán kibontakozó konfliktus lángba borítaná az egész térséget.

"Ezúton figyelmeztetünk, bármiféle Szíria elleni katonai csapás veszedelmes következményekkel járna a régió számára" - közölte Abbász Aragcsi, az iráni külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatón. Hozzátette, Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szerint "a következmények nem korlátozódnának Szíriára, az egész térséget beborítanák".

A szóvivő közölte azt is, hogy az augusztus 21-i szíriai feltételezett vegyifegyver-támadást a lázadók hajtották végre, erre bizonyítékok is vannak, amelyeket Oroszország be is mutatott az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Irán Bassár el-Aszad szíriai elnök első számú szövetségese. Az iszlám köztársaság szerint a gáztámadás csak ürügy a Nyugat számára ahhoz, hogy beavatkozzon Szíriában.

A síita többségű Irán azzal vádolja az Egyesült Államokat és Izraelt, valamint azok nyugati és arab szövetségeseit, hogy meg akarják dönteni az Aszad-rendszert, hogy megszerezzék az irányítást a régió felett, és ezért támogatják a szunnita felkelőket.

Az amerikai kormány hétfőn közölte: a rendelkezésre álló információk szerint valóban vegyi fegyvert alkalmaztak Szíriában. Washington szerint egyértelmű, hogy csakis a rezsim vethette be a tömegpusztító eszközt, mert ő gyakorol felügyeletet az ilyen fegyverek fölött, és csak ő rendelkezik az ilyen támadások végrehajtásához szükséges rakétákkal.

A The Washington Post szerint Barack Obama elnök jelenleg egy korlátozott mértékű és időtartamú katonai beavatkozás lehetőségét vizsgálja. E szerint a Földközi-tengeren állomásozó amerikai hadihajókról indított manőverező robotrepülőgépekkel vagy nagy hatótávolságú bombázókkal mérnének csapást szíriai katonai célpontokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.