Védence harmincöt évet kapott

Manning ügyvédje elnöki kegyelmet fog kérni

Bradley Manning ügyvédje elnöki kegyelmet fog kérni nem jogerősen harmincöt évi szabadságvesztésre ítélt védencének, aki a katonai hírszerzés elemzőjeként több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot és egyéb anyagot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

2013.08.22 07:20MTI
Bradley Manning (Fotó: MTI)

David Coombs ügyvéd közölte az ítélethirdetés után szerdán tartott sajtótájékoztatóján, hogy már a jövő héten azzal a kéréssel fordul Barack Obama elnökhöz, kegyelmezzen meg védencének "vagy legalább csökkentse" a büntetést három évre, vagyis a Manning által eddig fogságban eltöltött időre, hogy a katona azonnal szabadulhasson a börtönből.

"Itt az ideje, hogy vége legyen Brad szenvedéseinek. Itt az ideje, hogy az elnökünk a kiszivárogtatók oltalmára összpontosítson és ne a megbüntetésükre" - hangoztatta David Coombs.

Az ügyvéd nyilatkozatára reagálva a Fehér Ház közölte, hogy amennyiben Manning elnöki kegyelmet kér, akkor folyamodnia kell érte, és kérését a szokásos eljárás szerint vizsgálják meg.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet bejelentette, aláírásgyűjtésbe kezd, hogy petícióban kérjen elnöki kegyelmet az elítéltnek. A Manning támogatására alakult amerikai szervezet tudatta, hogy folytatni fogja az elítélt kiszabadítását célzó kampányát, és adományokat fog gyűjteni az ügyvédi költségek fedezésére.

Eddig több mint 20 ezer ember adakozott, és 1,4 millió dollár folyt be a jogi védelem költségeinek fedezésére létrehozott alapítvány számlájára. A hadbíróság szerdán harmincöt évi szabadságvesztésre ítélte Manninget, aki a katonai hírszerzés elemzőjeként több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot és egyéb anyagot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

Az ítélet automatikusan a katonai büntetőjogi fellebbviteli bíróság elé kerül. A katonai ügyészség 60 évi, védője pedig legfeljebb 25 évi szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottra az Egyesült Államok eddigi legnagyobb iratállományt érintő titokkiszivárogtatási ügyében.

A WikiLeaks "stratégiai győzelemnek" minősítette a verdiktet, mert Manning büntetése egyharmadának, azaz de facto kevesebb mint kilenc évnek a letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhető lesz. A katona büntetésébe beleszámítják az általa eddig fogságban már eltöltött több mint három évet is, vagyis jó magaviselet esetén akár hat év múlva kiszabadulhat börtönéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.