Nagy kapacitás

Az amerikai internetforgalom háromnegyedét megfigyelheti az NSA

"Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) képes figyelemmel kísérni az Egyesült Államok teljes internetes kommunikációjának háromnegyedét."

2013.08.21 09:05MTI

Ezt írta kedden a The Wall Street Journal napilap. Ez a kapacitás jóval nagyobb, mint amit illetékesek korábban hivatalosan elismertek. Az NSA-nak egyebek között az a feladata, hogy - a távközlési vállalatokkal együttműködve - ellenőrizze a külföldről kiinduló vagy oda irányuló emailek tartalmát és az internetes telefonhívásokat.

A The Wall Street Journal szerint ugyanakkor fennáll a veszély, hogy az amerikai internetforgalom megfigyelésével kapcsolatos rendkívüli kapacitás lehetővé teszi olyan kommunikáció rögzítését is, amely teljes egészében belföldön zajlik. Az NSA közölte az újsággal: a szervezet által végzett adatgyűjtés célja, hogy "visszaverjük a külföldi ellenségeket, akik ártani akarnak az országnak.

Védjük az Egyesült Államokat e fenyegetésekkel szemben, és közben állhatatosan azon dolgozunk, hogy megóvjuk az amerikaiak személyhez fűződő jogait". A nemzetbiztonsági feladatok ellátása és az adatvédelem nem állíthatók szembe egymással, egyszerre kell megvalósulniuk - írta az NSA.

Edward Snowden, az NSA volt informatikusa nyár elején világméretű botrányt robbantott ki azzal, hogy nyilvánosságra hozta az amerikai nemzetbiztonsági szervek kiterjedt adatgyűjtési gyakorlatát. A 30 éves férfi augusztus 1-jén menedékjogot kapott Oroszországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.