Közlekedés

Amerikaiak: Caracas egyes részein csak páncélozott járművekkel!

A helyzet oly kétségbeejtő, hogy a városi lakosok sötétedés után nem mernek kimenni az utcára, s nem is a rablástól tartanak, hanem attól, hogy lelövik őket a bűnözők.

2013.08.20 09:32MTI
Fotó: MTI

Az Egyesült Államok venezuelai nagykövetsége azt tanácsolta alkalmazottainak és az országban tartózkodó amerikai állampolgároknak, hogy Caracas egyes részein csak páncélozott gépkocsikkal közlekedjenek.

A venezuelai média hétfői híradásai szerint a külképviselet biztonsági szolgálata három övezetre osztotta a venezuelai fővárost: a "sárgában" hagyományos gépkocsikkal is lehet közlekedni, de a "narancssárgában" kizárólag páncélozott autókon, míg a vörös színnel ellátott városrészbe a nagykövetség javaslata szerint semmi szín alatt nem tehetik be a lábukat sem a diplomaták, sem az oda utazó amerikai állampolgárok.

Az új szabályozást azután dolgozták ki, hogy május végén egy caracasi éjszakai szórakozóhelyen lőfegyverrel megsebesítették az amerikai nagykövetség két alkalmazottját. A rendőrség a támadókat letartóztatta.

Venezuelában az elmúlt években a bűnözés elviselhetetlen méreteket öltött. Míg a világon átlagosan százezer emberre hét előre kitervelt gyilkosság jut, Venezuelában a hivatalos adatok szerint ez az arány meghaladja az ötvenet, de nem hivatalos adatok szerint hetvennél is több a százezer főre jutó gyilkosságok száma. A helyzet oly kétségbeejtő, hogy a városi lakosok sötétedés után nem mernek kimenni az utcára, s nem is a rablástól tartanak, hanem attól, hogy lelövik őket a bűnözők. Május közepe óta a katonákat is bevetik a bűnözők ellen Caracasban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.