Egyiptom sakk-matt

Az arab államok készek kárpótolni Kairót, ha csökken a nyugati támogatás

Az arab államok készek kárpótolni Egyiptomot a nyugati támogatások esetleges csökkenésének ellensúlyozására - jelezte hétfőn Dzsiddában Szaúd el-Fejszál herceg, szaúdi külügyminiszter.

2013.08.19 23:30MTI

"Azok, akik Egyiptomnak szánt támogatásuk megvonását jelentették be, vagy e szándékukkal fenyegetnek, rá fognak jönni, hogy az arab és iszlám nemzet a rendelkezésére álló tartalékaiból merítve habozás nélkül segítséget nyújt Egyiptomnak" - mondta Szaúd-Arábia diplomáciájának vezetője. E nyilatkozatával arra reagált, hogy az Európai Unió tagállamai szerdára az egyiptomi fejlemények miatt rendkívüli tanácskozást hívtak össze, amelyen fontolóra veszik a Kairónak nyújtandó uniós támogatás felülvizsgálatát, annak esetleges felfüggesztését.

Fejszál herceg utalt arra, hogy az európai integrációs szervezet novemberben, Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök brüsszeli látogatásakor 5 milliárd euró támogatást ígért Egyiptomnak. Szaúd el-Fejszál azt panaszolta, hogy szerinte a nyugatiak magatartásában tetten érhető az egyiptomi iszlamisták támogatásának a szándéka.

Úgy fogalmazott: a nemzetközi közösség azt a benyomást kelti, mintha leplezni akarná azoknak a bűntetteit, akik lángba borították Egyiptomot. A szaúdi külügyminiszter ezzel a július elején az államfői posztról eltávolított Mohamed Murszi híveire utalt. A szaúdi külügyminiszter szerint harmincmillió ember fellázadása Murszi és az iszlamisták hatalma ellen semmiképpen sem nevezhető "katonai államcsínynek", ráadásul - tette hozzá - e pillanatban a hatalmat az alkotmány előírásainak megfelelően nem katonák, hanem civilek gyakorolják.

A herceg azzal vádolta az egyiptomi Muzulmán Testvériség tagjait, hogy semmibe veszik a nép akaratát, középületeket gyújtottak fel, fegyvereket gyűjtöttek, és élő pajzsként használtak nőket és gyermekeket.

A múlt pénteken a szaúdi király is az Egyiptomban jelenleg hatalmon lévők mellett foglalt állást. Abdallah bin Abdel-Aziz a televízióban is felolvasott üzenetében arra szólította fel az arabokat, hogy álljanak ellen az Egyiptom stabilitásának megingatására tett kísérleteknek, és lépjenek fel a terrorizmus ellen. Az egyértelműen a katonai vezetést és az ideiglenes kormányzatot támogató nyilatkozatban az uralkodó óva intett bármiféle külföldi beavatkozástól is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.