Börtön

Továbbra is fogva tartják Murszi volt egyiptomi elnököt

Tizenöt nappal meghosszabbította a hivatalából eltávolított Mohamed Murszi egykori államfő fogva tartását az egyiptomi ügyészség az általa elkövetett állítólagos "erőszakos cselekményekkel" kapcsolatos nyomozás okán.

2013.08.19 19:19MTI
MTI

Murszit a hadsereg július 3-án fosztotta meg tisztségétől, azóta egy titkos helyen tartják fogva. Eddig gyilkossággal és kémkedéssel vádolták, továbbá azzal is, hogy kapcsolatban állt a Hamász palesztin radikális szervezettel, amely 2011-ben segített neki megszökni a börtönből.

A fenti vádpontokkal kapcsolatos nyomozás miatt csütörtökön a hatóságok már 30 nappal meghosszabbították Murszi fogva tartását. Az ügyészség hétfői bejelentése azonban egy másik ügyre vonatkozik, amelynek a kivizsgálására további tizenöt napos hosszabbítást rendeltek el. Ez utóbbi ügy az elnöki palota előtt tavaly decemberben történt tüntetésekkel kapcsolatos.

December elején Kairóban összecsapások alakultak ki a Murszi ellen tüntetők és az elnök hívei között. A Murszit támogató mozgalom, a Muzulmán Testvériség hívei állítólag rátámadtak az elnök ellen békésen demonstráló tömegre, és erőszakkal elkergették az ellenzékieket a palota elől. Az elnök és a Muzulmán Testvériség az ellenzéket vádolta az erőszakos cselekményekkel.

A tüntetések azért kezdődtek, mert Murszi bírálói szerint magát gyakorlatilag teljhatalommal felruházó elnöki rendeletet adott ki november végén, amelyet később visszavont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.