Kárfelmérés

Még mindig a tájfun okozta károktól szenvednek Dél-Kínában

A dél-kínai Kuangtung tartományban majdnem 30 ember meghalt, vagy eltűnt a heves esőzések, földcsuszamlások és sárlavinák következtében, a katasztrófavédelem rendkívüli intézkedések meghozataláról döntött vasárnap az Utor tájfun következményeinek felszámolására.

2013.08.19 05:29MTI

Az idei 11. tájfun a múlt hét közepén érkezett Kuangtung partjaihoz és az eddigi legnagyobb pusztítást végezte a déli régióban, több mint 4 millió embernek okozott kárt. Tizenkilencezer ház dőlt romba, vagy rongálódott meg súlyosan; több mint félmillió embert kellett biztonságosabb helyre költöztetni. A közvetlen anyagi kárt 490 millió jüanra (18 milliárd forint) becsülték.

A legfrissebb jelentések szerint földcsuszamlás következtében Kanton városában szüneteltetik a Kanton-Peking vasútvonalon a vonatközlekedést, ez körülbelül 80 ezer embert érint. Az utazókat figyelmeztették, ne is menjenek az állomásra. Van olyan település, amelynek lakóit elzárták a külvilágtól a napok óta tartó felhőszakadások.

A csütörtök óta tartó esőzések miatt kialakult helyzetben a közép-kínai Hunan tartományban öt ember meghalt, négy eltűntet még keresnek. Öt falu lakóival megszűnt a távközlési összeköttetés, a hozzájuk vezető utak csak részben járhatók.

Északnyugat-Kínában, ahol évtizedek legsúlyosabb áradásai pusztítanak, a hét végén 37-re nőtt a halálos áldozatok száma, Liaoning tartományból 12, Csilinből 14, míg Hejlungcsiangból 11 halottat jelentettek. Utóbbiban, ahol közel 2 millió embert ért kár, az anyagi veszteséget 7,1 milliárd jüanra (261,1 milliárd forint) teszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.