Kínában berendelték a japán nagykövetet

Japán miniszterek a Jaszukuni-szentélynél - Kína tiltakozik

Hivatalosan is tiltakozott Kína Japánnál az ellen, hogy a szigetország két minisztere felkereste a japán háborús halottaknak, köztük háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélyt; Pekingben berendelték a külügyminisztériumba a japán nagykövetet.

2013.08.15 08:37MTI
Abe Sindzó (Fotó: MTI)

A miniszterek látogatása "súlyosan sérti az emberek érzéseit Kínában és más, (a második világháborús japán hódításnak) áldozatul esett ázsiai országban" - közölte a kínai külügyminisztérium.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség bírálta a japán kormány minisztereinek az üggyel kapcsolatban tett "provokatív" kijelentéseit. Egyszersmind figyelmeztette a japán kormányt, hogy nyugtalanító jobbratolódásával "túl messzire megy".

Abe Sindzó japán kormányfő idén augusztus 15-én - Japán második világháborús kapitulációjának évfordulóján - nem kereste fel a szentélyt, de sajnálatát fejezte ki emiatt, és ajándékot küldött tisztelete jeléül. Megfigyelők szerint ezzel a lépéssel a miniszterelnök úgy akart gesztust tenni konzervatív szavazóbázisának, hogy eközben ne fokozza a feszültséget a japán-kínai és a japán-dél-koreai viszonyban.

Dél-Korea és Kína hevesen ellenzi, hogy japán politikusok ellátogassanak a 2,5 millió japán háborús halott, köztük 14 háborús főbűnös "lelkét" őrző szentélybe, a vizitek ezért általában komoly diplomáciai viszályhoz vezetnek. Bírálói szerint a szentély Japán ázsiai háborús hódításának, Kína és Korea lerohanásának és megszállásának szimbóluma.

A szentélyt meglátogató politikusok szerint ezzel szemben az imahelyen az országért életüket áldozó emberek előtt tisztelegnek, ahogy teszik azt számos másik, gyarmattartói múlttal rendelkező országban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.