Hamarosan kezdődnek a választások

Közeledésre szólította fel a német baloldali erőket Günter Grass

A szeptemberi országos parlamenti választásokra készülő Németországban a tartományi szint után az országos politikában is közelednie kellene a szociáldemokrata pártnak (SPD) és a Baloldalnak Günter Grass szerint.

2013.08.13 20:34MTI
Günter Grass (Fotó: MTI)

A Nobel-díjas német író szerint a rendszerváltás után több mint húsz évvel nincs semmilyen elvi akadálya annak, hogy az SPD és a keletnémet állampárt utódszervezetéből (PDS) és nyugati tömörülésekből létrejött Baloldal közeledjen egymáshoz. Ez mindkét baloldali erő érdeke - fejtette ki Günter Grass egy interjúkötetben, amelyből a Süddeutsche Zeitung című lap idézett részleteket a keddi számában.

A Baloldal demokratikusan megválasztott párt, amelynek parlamenti képviselői között "jó demokraták egész sora dolgozik, méghozzá kiválóan" - emelte ki a Nobel-díjas író, aki az SPD számos választási kampányában részt vett.

A közvélemény-kutatások szerint az SPD valószínűleg csak akkor tudja ellenzékbe szorítani a 2005 óta hatalmon lévő konzervatívokat a szeptember 22-i választások után, ha a Zöldekkel és a Baloldallal köt megállapodást a kormányzásról, vagyis koalícióra lép a két párttal, vagy pedig kormányt alakít a Zöldekkel, és elfogadja a Baloldal külső támogatását.

A parlamenti pártok eddig elutasították az országos szintű együttműködést a Baloldallal, illetve elődjével, a PDS-szel, ideológiai okokra, a keletnémet állampárti múltra hivatkozva. A szociáldemokraták érvelése az utóbbi időszakban megváltozott, újabban arra hivatkozva zárkóznak el a koalíció lehetőségétől, hogy a Baloldal megbízhatatlan partner lenne az európai uniós ügyek, a külpolitika vagy éppen a védelmi politika területén képviselt álláspontja miatt.

Grass szerint az ilyen típusú ellentétek áthidalhatók. A Baloldal például azt szorgalmazza, hogy Németország lépjen ki a NATO-ból, az esetleges koalíciós tárgyalások során azonban meg lehetne találni a közös nevezőt abban, hogy a NATO alapos reformra szorul, és ezt aztán fel is lehetne venni a közös kormány programjába - mondta az író.

Grass úgy véli, hogy az együttműködést gátolja a Baloldal egyik meghatározó alakja, Oskar Lafontaine, aki korábban az SPD egyik vezetője volt, és 1999-ben személyi konfliktusok miatt fordított hátnak a szociáldemokratáknak, otthagyva a pártelnöki és a pénzügyminiszteri tisztséget.

Lafontaine ezzel a német szociáldemokrácia történetének "legmocskosabb árulását követte el", ami "példátlan jellemtelenségre vall" - állítja a Nobel díjas író. Oskar Lafontaine - aki már nem vesz részt az országos politikában, és parlamenti képviselőnek sem jelöli pártja - Grass megjegyzésére reagálva közölte: úgy tűnik, a 85 éves író már nemigen tudja követni a pártpolitikai fejleményeket, máskülönben tudná, hogy a Baloldal mindig is nyitott volt az együttműködésre az SPD-vel tartományi és országos szinten is.

Hozzátette: Grass jobban tenné, ha nem nyilatkozna jellembeli kérdésekről, miután több mint 40 évig hallgatott arról, hogy tagja volt a náci párt fegyveres szervezetének, a Waffen-SS-nek. Az SPD a legutóbbi felmérések szerint a szavazatok nagyjából 25 százalékára számíthat, míg a konzervatív CDU/CSU országos választói támogatottsága 40 százalék körül mozog.

A Zöldek jelenleg 12-13 százalékon állnak, a Baloldalt pedig a választók 7-9 százaléka támogatja a felmérések szerint, míg a konzervatívok jelenlegi koalíciós partnere, a liberális FDP 5 százalékon, a parlamenti bejutási küszöbön áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.