44 éves volt

Másfél évnyi kóma után elhunyt Friso holland herceg

Meghalt Johan Friso holland herceg, aki másfél éve történt síbalesete óta kómában feküdt. A 44 esztendős herceg halálhírét a holland királyi udvar tudatta hétfőn.

2013.08.12 17:02MTI
Johan Friso (Fotó: MTI)

Johan Friso herceget még 2012. február 17-én temette maga alá egy lavina az osztrák Alpokban. Miután megtalálták, nagyjából ötven percbe telt a herceg újraélesztése. A mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) akkor kimutatta, hogy Johan Friso agya súlyos károsodást szenvedett a balesetben.

Tavaly novemberben még úgy tűnt, javulhat az állapota, ugyanis a "minimális öntudat" jeleit mutattat a herceg, júliusban azonban bizonyossá vált, hogy nincs több remény. A herceget egy londoni klinikán ápolták, ahonnan a múlt hónap elején szállították vissza Hágába, édesanyja palotájában hunyt el.

A holland trónról a közelmúltban lemondott Beatrix másodszülött fiának halálát a hivatalos közlés szerint az agykárosodás következtében fellépett komplikációk okozták. Johan Friso hercegnek két gyermeke van polgári származású hitvesétől, akit 2004-ben vett feleségül. Idősebb lánya, Luana most 8 éves, Zaria egy évvel fiatalabb.

A herceg azzal, hogy polgári származású nőt vett el, lemondott az esetleges trónutódlásról. A herceg halálhíre egész Hollandiát megrázta. A tévé- és rádióadók megszakították adásukat, a politikusok "mély együttérzésükről" beszéltek. Mark Rutte miniszterelnök a herceg halálát "hihetetlenül tragikusnak" nevezte.

Közben az interneten alattvalók ezrei fejezték ki részvétüket a királyi családnak. Az ország nemrég trónra lépett új uralkodója, Sándor Vilmos a hírre megszakította görögországi nyaralását és visszautazott Hollandiába. Ugyancsak hazavárják a harmadik herceget, Konstantint is. A herceg halálhíre megrázta a család nyaralóhelyeként ismertté vált osztrák falu, Lech lakóit is, akik közül sokan gyerekkora óta ismerték Johan Frisót.

A sportos, visszahúzódó, nagyon intelligens - három diplomával is rendelkező - herceg az URENCO nevű atomipari cég pénzügyi vezetőjeként dolgozott balesete előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.