Veszély?

Amerika és Dél-Korea hadgyakorlatba kezd

Kéthetes amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődik augusztus 19-én, célja az Észak-Korea elleni védelem javítása.

2013.08.10 09:13MTI
MTI

A Freedom Guardian fedőnevű, kéthetes amerikai-dél-koreai hadgyakorlat keretében ötvenezer dél-koreai és harmincezer amerikai katonát mozgósítanak, utóbbiak között háromezer más, a csendes-óceáni amerikai bázisokon állomásozót is.

A kiadott közlemény szerint a manővereket valóságos helyzeteken alapuló forgatókönyvek alapján hajtják végre, amelyekbe bevonják a kormányokat is.

A koreai fegyverszünetet ellenőrző, amerikai vezetésű ENSZ-parancsnokság (UNC) szombaton a két ország határán, a demilitarizált övezetben található Panmindzsonban tájékoztatta Észak-Koreát a hadgyakorlat pontos dátumairól, valamint a szokványos jellegéről.

Phenjan a hadgyakorlatokat általában háborús előkészületnek tartja. A Koreai-félsziget az elmúlt évek legsúlyosabb válságát éli meg, amelyet az váltott ki, hogy Észak-Korea tavaly decemberben sikeres rakétakísérletet hajtott végre, majd februárban végrehajtotta harmadik föld alatti kísérleti atomrobbantását, amelyre válaszul a nemzetközi közösség újabb szankciókat vezetett be ellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.