Nemrég bukott le a csecsemőkereskedő

Szülészetről eladott ikerpárra bukkant a kínai rendőrség

Megkerült egy kínai kórházi szülészetről korábban eladott ikerpár az északnyugati Senhszi tartományban, ahol a napokban bukott le a Fuping megyei kórház csecsemőkereskedő főorvosa.

2013.08.09 15:29MTI

A két kislány még május 31-én jött a világra, de az anyjuknak az orvos még a szülőszobában azt mondta, "halálos rendellenességgel", kéz- és lábtöréssel születtek és három éves koruknál nem fognak tovább élni. A látogatóktól elzárta őket, a kismamát pedig rávette, hogy a piciket bízza rá. Az egyik kislányt Santung tartományban, a születési helyétől több mint 500 kilométerre találták meg, míg a másikat körülbelül 160 kilométerre, Sanhszi tartományban.
 
A lavinát elindító minapi esetben a főorvos azt közölte az anyával, hogy gyermeke szifilisszel és hepatitis B betegségekkel jött a világra, s ezek gyógyítása rendkívül költséges, egyben ígéretet tett arra, hogy a helyzetet "lerendezi". A szülőkkel száz jüant (3600 forint) fizettetett, majd eladta az egynapos babát. 

Az orvos 21 ezer 600 jüant (793 ezer forint) kért egy Sanhszi tartományból érkező pártól, de a kisfiú végül - a korábban közöltektől eltérően - 60 ezer jüanért (2,2 millió forint) talált gazdára. Egy honani gazdálkodóhoz került, akinek már volt három lánya. 

Az anya, Tung Sansan egy másik kórházban vizsgálatokat végeztetett, s mindkét betegségre negatív eredményt kapott. Ezután a szülők panaszukkal és gyanújukkal a rendőrséghez fordultak. A kórházban vezető beosztást betöltő 55 éves orvosnőt, doktor Csangot - akitől elvették működési engedélyét - és két bűntársát felmentették az állásából. 

Az érintett Fuping megyében az ügyekkel kapcsolatban öt embert már elbocsátottak, köztük a kórházigazgatót és az önkormányzat egészségügyi osztályának vezetőjét. A rendőrségre az első eset nyilvánosságra kerülése óta több tucat hasonló bejelentés érkezett, amelyekből Csang doktornő nevéhez 26 kötődik. Senhszi tartomány kormányzója "hitvány cselekedetnek" nevezte a csecsemőkereskedést és súlyos büntetést helyezett kilátásba a bűnösök számára.
 
Nem hivatalos adatok szerint az eltűnt gyermekek száma Kínában évente akár több tízezer is lehet. A hagyományok miatt a fiúgyermek iránti kereslet nagyobb, így áruk is magasabb. A kínai törvények szerint gyermekkereskedelemért 9 év szabadságvesztéstől a halálbüntetésig terjedő büntetés szabható ki. A "vevő" három évi börtönt kaphat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.