Repülő

Kenya: újra használhatják a tűzvész miatt bezárt repteret

Újra megnyitották a kenyai főváros repülőterét, amelynek egyes számú terminálja a szerda reggeli órákban borult lángokba.

2013.08.08 01:29MTI
MTI

A légiközlekedési hatóság azt közölte, hogy a nairobi Jomo Kenyatta nemzetközi légikikötő - amely az egész afrikai kontinens egyik legforgalmasabb reptere - szerda estétől újra működik, de egyelőre csak belföldi járatokat és teherszállító repülőgépeket fogad. A tűzoltók hosszú órákig dolgoztak a lángok eloltásán, de a tüzet végül sikerült megfékezniük.

A külföldről érkező járatokat egyelőre Kenya második legnépesebb városába, Mombasába, valamint ugandai és ruandai repterekre irányítják át, de Michael Kamau közlekedésért és infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta, a nemzetközi járatok fogadását a nairobi reptéren is igyekeznek minél előbb biztosítani. A tervek szerint csütörtöktől a repülőtér belföldi járatokat fogadó - a tűzvész által megkímélt - terminálját fogják átalakítani erre a célra.

A tragédia következtében utasok ezrei rekedtek a reptér területén, közülük senki nem sérült meg komolyabban.

A nairobi reptér nemzetközi termináljának leégése érzékenyen érinti a kenyai gazdaság húzóágazatának számító turizmust, hiszen a tragédia a főszezon kezdetén történt. A reptéri fennakadások emellett a kereskedelmet is hátráltatják.

Kamau elmondta, a hatóságok ki fogják vizsgálni a tűz keletkezésének hátterét, ám egyelőre korai volna a tragédia okait találgatni. A tűzvész éppen 15 évvel az után történt, hogy iszlám terroristák amerikai követségeket támadtak meg Tanzánia mellett Kenyában. Ám biztonsági szakértők szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen fegyveres csoportnak köze lehetett volna a tűzhöz. A reptéren mindenesetre fokozták a biztonsági készültséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.